hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kóka János: liberális fordulatra van szükség az adózásban

  • MTI

Liberális fordulatra van szükség a közteherviselésben; a közigazgatás kiadásainak visszafogásával teremthető meg a mozgástér az érzékelhető adócsökkentéshez - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke egy konferencián.



A Republikon Intézet által szervezett "Nyitott szemmel a közteherviselésről" című gazdaságpolitikai fórum sajtótájékoztatóján a pártelnök elmondta: 2008-ban, 2009-ben Magyarországnak újra be kell kapcsolódnia a regionális adóversenybe.

Az SZDSZ elnöke szerint külső és belső kockázatok egyaránt nehezítik a hosszú távú növekedést. Példaként említette a befektetők kivárását, illetve a tőkekivonás kérdését.

Kóka János úgy látja, hogy van összefüggés a gazdasági növekedés gyorsulása és az adóterhelés csökkentése között. Hangsúlyozta, hogy továbbra is az egyik legnagyobb problémát az állam túlköltekezése okozza. Hozzátette: a költségvetési szervek túlköltekezését 2007-ben sem sikerült megállítani. Kóka János hangsúlyozta azt is, hogy csökkenteni kell az osztogatás lehetőségét is.

Mihályi Péter, a Veszprémi Egyetem és a CEU tanára, közgazdász kijelentette: "nincsenek könnyű megoldások ahhoz, hogy Magyarország felzárkózhasson". Szerinte évtizedes beidegződéseket kellene feladni.

Olyan adócsomag lehet eredményes, amely egységes, nagy, átlátható, egyszerű és meggyőző - vélekedett a közgazdász. Szerinte olyan szektorsemleges, lényegében egykulcsos adózást kell bevezetni, ahol az adózók 70-80 százaléka egységes, egykulcsos adót fizetne, ám a legalacsonyabb jövedelműeké és a legmagasabbaké ettől eltérne. A legalacsonyabb jövedelműeknél legyen ténylegesen 0 kulcsos sáv - tette hozzá.

Mihályi Péter úgy vélte, a sikeres reformhoz arra is szükség van, hogy a koalíciós pártok között egységes álláspont alakuljon ki. Elkerülhetetlen, hogy bevonják a munkavállalói és a munkaadói érdekvédelmi szervezetek képviselőit.

A közgazdász szerint mindezeket még az euró bevezetése előtt végre kell hajtani, ám a konferencián céldátum nem hangzott el. Mihályi Péter megjegyezte, hogy 2010 után bármilyen kormány is lesz hatalmon, sokkal nehezebb lesz végigvinni a reformokat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink