hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lecsap az APEH a jogelőd nélküli cégekre

  • dr. Marosi Andrea

Január 1-jétől az APEH ellenőrzi az adott évben jogelőd nélkül alakuló gazdasági társaságok 20 százalékát. A PwC hírlevele új szempontokra figyelmeztet.

Január 1-jétől az adóhatóság kockázatelemzésnek veti alá az olyan cégeket, amelyek tulajdonosának korábbi cégei adótartozással szűntek meg, vagy jelentős adóhiányt tártak fel náluk, vagy üzletüket bezárták. Az eddigi törvényi szabályozás értelmében az állami adóhatóság vezetője minden évben ellenőrzési irányelvet tett közzé, mely tartalmazta az adott év kiemelt vizsgálati céljait, az ellenőrizendő főbb tevékenységi köröket, valamint az ellenőrzési típusokat.

Ez a lista most új szemponttal bővült: az adószám megállapítását követő 90 napon belül az adóhatóságnak el kell kezdenie az ellenőrzést. Ha azt állapítja meg, hogy a bejelentett adatok fiktívek, akkor fel kell függesztenie, majd törölnie kell az új gazdasági társaság adószámát. Ha az új cég be nem jelentett tevékenységet folytat, 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Az új szabályozás következtében az újonnan alakult cégek jelentős hányada adóhatósági ellenőrzésre számíthat, melynek alapossága miatt fokozottan kell ügyelniük arra, hogy megfeleljenek a törvényi szabályozásnak.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyelőbizottsági tagok jelentése a NAV felé

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyed külföldi jogviszony után

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink