hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

December közepétől a VPOP-nak kell jelenteni a pénzmosást

  • MTI

December 15-től a Vám-és Pénzügyőrség (VPOP) fogadja és vizsgálja ki a pénzmosással kapcsolatos bejelentéseket.

A VPOP sajtóközleményében felhívja a figyelmet: pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény, körülmény felmerülése esetén a szolgáltatóknak bejelentési kötelezettségük van. A bejelentést védelemmel ellátott elektronikus üzenetben, telefaxon és tértivevényes postai kézbesítés útján is meg lehet tenni.

A VPOP a tudomására jutott információt kizárólag a törvény által meghatározott célra (a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem, valamint terrorcselekmény, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, pénzmosás, pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, adócsalás, sikkasztás, csalás és hűtlen kezelés felderítése) használhatja fel.

Új rendelkezés, hogy az árukereskedelmi tevékenységet folytató szolgáltató e tevékenységének körében 3 millió 600 ezer forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést csak akkor fogadhat el, ha szabályzatát a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jóváhagyja és ezzel egyidejűleg nyilvántartásba veszi.

A törvény nem érinti a Közösség területére belépő, illetve a Közösség területét elhagyó készpénz ellenőrzéséről szóló törvény rendelkezéseit, amely az Európai Unió külső határaira vonatkozik, és Magyarország tekintetében jelenleg a horvát, a szerb és az ukrán határszakaszt foglalja magába. 

A rendelet értelmében a 10 ezer euró vagy azt meghaladó értékű készpénzt magánál tartó utasnak - egy formanyomtatvány kitöltésével - nyilatkoznia kell, amelynek ellenőrzése a vámellenőrzés keretében a vámhatóság feladata. 

Január 1-jétől a vámhatóság nyomoz majd a pénzmosással kapcsolatos bűncselekményekben és a pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén is. Nagy János, a VPOP országos parancsnoka korábban a sajtónak elmondta: már nem kizárólag kábítószerrel kapcsolatos bűnözésből származó vagyonokat igyekeznek tisztára mosni az elkövetők, hanem a nagy adótartalmú árukkal, az úgynevezett jövedéki termékekkel elkövetett bűncselekmények - az adócsalás (főleg áfa), a csempészet vagy az orgazdaság - is "alapbűncselekmények". A parancsnok szerint az elmúlt 12 évben egy tucat ügyben indult nyomozás pénzmosás gyanúja miatt, de egy ügyben sem született elmarasztaló ítélet. Bejelentési kötelezettség elmulasztásának gyanúja miatt is több esetben indult eljárás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink