hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Írja meg nekünk vagyonosodási vizsgálatának történetét!

  • adozona.hu

November közepéig 14 288 vagyonosodási vizsgálatot indított az APEH, s a beígért 10 ezer vizsgálat pedig le is zárul év végéig. Azt kérjük olvasóinktól, hogy írják meg nekünk történetüket, ha már átestek vagyonosodási vizsgálaton.

Az adóhatóság eddig 38 milliárd forintot meghaladó adóhiányt állapított meg, s több mint 10 milliárd forintos értékre már jogerős határozat vonatkozik. Már miniszterelnöki ígéret is van arra vonatkozólag, hogy jövőre folytatódnak az ellenőrzések, a gazdaság kifehérítését célzó kormányzati szándék elemeként, az eltitkolt jövedelmek feltárása érdekében. Az Adózóna legolvasottabb cikkei között szerepelnek a vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatos írások és olvasóink gyakran írnak szerkesztőségünknek az ellenőrzésekkel kapcsolatos kérdéseket.

Adószakértők és ügyvédek adnak jótanácsot a vagyonosodási vizsgálatok alá vont személyeknek, de egy vagyonosodási vizsgálathoz készült kalkulátor segítségével önmagunkat is ellenőrizhetjük. Az ellenőrzésekről számtalan történet kering az interneten vagy ismerősök között, és az adóhivatal is beszámolt már néhány meglepő vagy éppen vicces magyarázkodásról.

Amennyiben Ön is átesett már vagyonosodási vizsgálaton vagy éppen most ellenőrzik, írja meg nekünk történetét: milyen tanácsokat kapott adószakértőtől, ügyvédtől, miért választották ki az ellenőrzésre, az APEH munkatársaival milyen volt a kapcsolata, mennyire volt tájékozott az ellenőrzés előtt és milyen információkhoz jutott közben, volt-e módja jogorvoslatra, milyen költségei voltak az ellenőrzés miatt. 

Várjuk leveleiket az [email protected] -ra!

A kiválasztás szempontjai
A vagyonosodási vizsgálatok esetében a kiválasztási okok között az egyik legmeghatározóbb a tagi kölcsön nyújtása (24 százalék), második helyen az adóbevallás benyújtásának elmulasztása vagy annak ellentmondása a kontroll-információkkal(19 százalék) áll, és igen magas azoknak az eseteknek a száma (12 százalék), amikor (az adóhatóság egyszerre talált több, gyanúra alapot adó okot. Viszonylag gyakran indult vizsgálat (9 százalék) tartósan veszteséges vállalkozások tulajdonosainál. Sok esetben (7 százalék) ingatlan adás-vétel vagy építési érték bejelentése volt a kiválasztás alapja. Indultak vizsgálatok feljelentések alapján is, ez az összes ellenőrzés 6 százalékát tette ki.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink