hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsalót füleltek le az Apeh ellenőrei Borsodban

  • MTI

Adóminimalizáló vállalkozást és rajta keresztül felvásárlóit csípték meg az Apeh Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának adóellenőrei, a fémhulladék kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozás fizetendő áfáját próbálta 1 milliárd forintnyi levonható adóval csökkenteni - tájékoztatta Tóth István, az igazgatóság szóvivője

A felvásárlóktól a végső felhasználóig kialakítottértékesítési lánc egyik láncszemét alkotta a vizsgált
hulladék-nagykereskedő kft, mely az acélipari másodnyersanyagot számlái bizonysága szerint szinte kizárólag egy, az ország másik részében tevékenykedő vállalkozásnak értékesítette - ismertette a részleteket Tóth István.
A hulladékfelvásárló partnereinek vizsgálata azonban bebizonyította: tőlük nem származhatott a több ezer tonnányi alapanyag. 
    
A fémhulladék nagykereskedelemmel foglalkozó cég és öt fémfelvásárló partnere kevesebb, mint kilenc hónap alatt 5 milliárd forintért, mintegy 100 ezer tonna vasat  értékesített egymásnak. A rendszer úgy működött, hogy a nagykereskedő a fémhulladékot kizárólag az öt hulladékfelvásárlótól szerezte be, akik erről számlát állítottak ki számára. A számlák alapján a vevő 1 milliárd forintnyi áfát vont le a fizetendő adóval szemben. 

A vizsgálat során kiderült, hogy a felvásárlók székhelye vagy már eredetileg sem a régiókban volt, vagy később helyezték máshová, az öt felvásárló vállalkozásnak a revízió megkezdésekor már nem volt magyar tagja, bejelentett székhelyükön nem voltak elérhetők, és iratanyaguk sem állt az ellenőrök rendelkezésére. Ugyanakkor kiderült telephelyeik, gazdasági és tulajdonosi kapcsolataiknak átfedései, az, hogy egy gazdasági érdekcsoporttá köti össze azokat, valamint telephelyeik alkalmatlanok hulladék vas felvásárlására, tárolására és darabolására. A vállalkozások egy része sem eszközzel, sem alkalmazottal nem rendelkezett.
    
Az adóhatóság az 1 milliárd forintnyi levonható adó elszámolását nem fogadta el, ezért a nagykereskedőnek az értékesítéseiről kibocsátott számlák alapján az adót meg kell fizetnie, függetlenül attól, hogy értékesített-e vasat vagy sem. Az Apeh saját eljárásán túl a szükséges büntető feljelentéseket is megtette - mondta Tóth István.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink