hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, akit adócsalással gyanúsítanak?

  • dr. Marosi Andrea

A hatóság köteles pontosan, a törvényhely (paragrafusszám) megjelölésével írásban közölni, hogy milyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja az adózót. A dokumentumon szerepelnie kell az állami bevételt csorbító összegnek. Ezután mit tehet még az adózó?

A vád alapja ugyanis csak az adóhatósági határozat vagy a nyomozóhatóság megbízására készült igazságügyi könyvszakértői vélemény lehet. Ennek egy példányát köteles a nyomozó átadni a gyanúsítottnak. Nem mindegy, hogy okozott kárként csak az általános forgalmi adó összege jelenik meg, avagy a társasági és egyéb adónemben történő számítással is növelik a kár összegét. Erre vonatkozóan az ország területén nem egységes a joggyakorlat, ugyanakkor a bűncselekmény minősítésére irányadó szempont az okozott kár mértéke. Minél inkább tudja az adózó csökkenteni az általá okozott kár  leírt értékét, annál kedvezőbb büntetőjogi megítélés alá esik.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink