hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

632 millió forintos bírság a Pécsi Közlekedési Zrt.-nek

  • MTI

Az önkormányzati tulajdonú Pécsi Közlekedési Zrt. 632 millió forintot köteles fizetni az adóhivatalnak, miután a Baranya Megyei Bíróság szerdán hozott jogerős határozatában kimondta: a cég két éven keresztül jogszerűtlenül igényelt fogyasztói árkiegészítést az államtól a pécsi iskolások kedvezményes helyi járatú buszbérletei után.

Az adóhivatal szerint a közlekedési társaság jogtalanul vette igénybe minden általános iskolás után a fogyasztói árkiegészítést 2003-ban és 2004-ben, mert nem minden általános iskolás használta az önkormányzat által vásárolt bérletet. Az adóhivatal azt is kifogásolta, hogy a közlekedési társaságnál nem vizsgálták a gyerekek szociális-anyagi helyzetét és a rászorultságát. 

A bíróság a közigazgatási perben szerdán elutasította a felperes közlekedési társaságnak az összeg megfizetésére vonatkozó adóhivatali végzés ellen benyújtott keresetét. A döntés értelmében a helyi járatú autóbuszközlekedést biztosító vállalat tizenöt napon belül köteles megfizetni a mintegy 632 millió forintot. Az ítélet ellen hatvan napon belül felülvizsgálati kérelemmel élhet, de annak benyújtása nem halasztó hatályú a határozat végrehajtása szempontjából.

Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere az ítélet hírére újságíróknak azzal reagált, hogy minden lehetséges jogi lépést megtesznek, hogy bizonyítsák igazukat, a cég a támogatásokat ugyanis a tanulók utazásaihoz használta fel.

A közlekedési vállalat vezetője már csütörtökön tárgyalást kezdeményez az APEH vezetőivel, hogy részletfizetési kedvezményt kérjen az összeg visszafizetéséhez - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, a helyzet megoldása érdekében konzultálni fognak Győr vezetőivel, ahol a közelmúltban hasonló probléma merült fel. Bárhogy is alakul a helyzet, a jövőben is biztosítani kívánják a közszolgáltatást jelentő helyi járatú autóbuszközlekedés zavartalanságát - mondta.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink