hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsalók: a feledékeny, a spórolós és a gazdag nagymama

  • adozona.hu

Sokat maszekolt össze a családfő a nyugdíj előtt, faágakkal fűtötték a lakást, ezer forint jutott a család megélhetésére egy hónapban, a nagymama sokszor és drága ajándékokat adott - ilyenekkel és ezekhez hasonló történetekkel találkozott az adóhatóság a vagyonosodási vizsgálatok során. A mismásoló adózóknál, esetenként több tízmilliós adóhiányt állapítottak meg.

Idén 12 ezer vagyonosodási vizsgálatot indított az APEH, s közel 30 milliárd forintnyi be nem fizetett adótartozást tárt fel. Az adóhatóság azokat vizsgálja, akiknél az életvitel és adózott jövedelem között ellentmondás van. Az APEH-nél egyébként bárki tehet bejelentést, eddig 1200-an éltek ezzel a lehetőséggel. A hvg.hu a legextrémebb adóelkerülési esetekből készített egy válogatást.

Nyugdíjba vonulása előtt "összemaszekolt" egy BMW-t
Tizenhárommillió forintért vásárolt egy BMW-t 2005-ben az az asszony, akinek - nyilatkozata és a rendelkezésre álló adatok alapján – 2001 és 2005 között csak nyugdíjból származott jövedelme. A nő nyilatkozatában a vizsgált időszakot megelőző megtakarításként 13,5 millió forintot jelölt meg, melyet férje a nyugdíjba vonulása előtt gyűjtött össze a maszek munkáiból. A pénzt otthon tartotta, bankba nem tette, így annak meglétét hitelt érdemlő módon nem tudta igazolni.

Az ellenőrzés ugyanakkor azt állapította meg, hogy a férj 1991 és 2000 között megszerzett jövedelme a megélhetés költségeire is csak szűkösen lehetett elegendő. Ekkor ugyanis a vele egy háztartásban élő 3 családtagjának nyugdíjból, családi pótlékból, jövedelempótló támogatásból származott jövedelme, és ezek összege még a KSH által meghatározott minimum megélhetési költségek finanszírozására sem volt elegendő. Hatmillió 830 ezer forint adókülönbözetet állapított meg az APEH.

A nagymama drága ajándékokat adott
Öt cégben tulajdonosként, négyben pedig vezető tisztségviselőként szerepelt az az ember, akinél egy bejelentés alapján indult vagyonosodási vizsgálat. Az adózó – a vizsgált években - 90 millió forintos ingatlant vásárolt, és emellett egy másik ingatlan megépítéséből 13 millió forint értékben voltak még számlái. Ennek az új építésű, 322 négyzetméter alapterületű családi háznak az építési költségét 69 millió forintban állapította meg az APEH (1 m2/Ft alapján). Mindezek mellett még 56 millió forintos bevételével is el kellett számolnia, amelyről azt állította: ingóságok értékesítéséből származik. A nagy értékű autókat, festményeket, bútorokat pedig nem mástól, mint a nagymamájától kapta. Erről azonban ajándékozási szerződés nem volt, és az adóhivatal megállapítása szerint a nagyszülő jövedelme nem is tett volna lehetővé ilyen nagylelkű ajándékozást. A vagyonmérleg 2001-re több mint 25 millió, míg 2005-re 65 millió forintos fedezethiányt, s az APEH 54 millió forintos szja-adóhiányt állapított meg.


Még több történetet olvashat itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink