hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ötmilliárdot csalt egy egri cég

  • MTI

Ötmilliárd forintnyi áfacsalást derített fel a vámhatóság az APEH közreműködésével a múlt héten egy egri vállalkozás vizsgálata során - közölte Nagy János országos vámparancsnok.

A vállalkozás 2005-2006-ban a tényleges értéknél jóval magasabb összegről kiállított fiktív számlák felhasználásával szerzett be számítástechnikai alkatrészeket Magyarországon, amelyeket Szerbiába szállított román vállalkozások részére címezve, és a termékek után áfa-visszaigénylést nyújtott be.


Az árut vámszabadterületen tárolták - így elkerülve a szerb vám- és adófizetést - majd az árut továbbértékesítették egy amerikai bejegyzésű offshore cégnek, amely visszaszállította azt egy szegedi közvámraktárba. Innen a termékeket szinte azonnal Romániába szállították, és ott értékesítették már jóval alacsonyabb értéken.


Nagy János kiemelte, hogy a vámnyomozók hosszas előkészítő munka után országos méretű, összehangolt akciót hajtottak végre az elmúlt héten. Ennek során több mint 40 pénzügyőr végzett házkutatást egy egri székhelyű vállalkozás és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságok székhelyein, összesen 10 helyszínen, Budapesten, Pest, Heves és Csongrád megyékben. 


Az országos vámparancsnok elmondta, hogy az elmarasztalt vállalkozás ugyanannak az árunak a megutaztatása során - annak érdekében, hogy a vámhatóságnak ne tűnjön fel az áru azonossága -, a vámokmányokban megváltoztatta a rakomány mennyiségét, illetve többször átrakatta más és más kamionba. 


Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke emlékeztetett arra, hogy az üggyel kapcsolatban az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága, valamint a vámhatóság már 2003-2006 közötti vizsgálata alapján megállapította, hogy a társaság összesen valamivel több mint 8 milliárd forint áfát igényelt vissza. Az eddigi bizonyítékok alapján ebből az összegből legalább 5 milliárd forintot jogosulatlanul csalt ki a költségvetésből.


A vámnyomozók az egri vállalkozás ügyleteit, gazdálkodását és adózását tovább vizsgálja, de már a nyomozás jelenlegi szakaszában valószínűsíthető, hogy a költségvetésnek okozott kár még jelentősen növekedhet.


Nagy János közölte: az elsődleges intézkedések során mintegy 30 millió forint fizetőeszközt foglaltak le, illetve jelenleg is nagy erőkkel folyik az elkövetői kör még fellelhető vagyonának a feltárása. Az akció eredményeként, a nyomozó hatóság előterjesztése alapján az Egri Városi Bíróság a vállalkozás két vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte, a vámkezeléseket irányító személlyel szemben pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Az egyik fiktív számlákat kibocsátó cég vezetője ellen pedig elfogató parancsot adtak ki. A bíróság 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti a cég vezetőit. 


Nagy János elmondta, hogy jelenleg is a pénzügyőrök - az APEH-hel együttműködve - 100-as nagyságrendű áfacsalási ügyben nyomoznak, amelyeknek összesített elkövetési értéke 30-35 milliárd forintot tehet ki, amelyek közül a jelentősebb, 1 milliárd forintot meghaladó értékű ügy egy tucat körül lehet. Utalt ara, hogy 2006 szeptember óta, amióta a VPOP nyomozati tevékenysége kibővült a pénzügyi  és adócsalásokkal is, már legalább fél tucat több milliárd forintos ügyet derítettek fel sikeresen.


Szikora János bár adótitokra való hivatkozással a konkrét ügyben egyéb információval nem szolgált, annyit elmondott, hogy az adóhatóság az idei első félév során az adóügyi visszaélések gyanúja miatt mintegy ezer esetben tett büntető feljelentést.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink