hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lesz ingatlanadó, a szocialisták felháborodtak

  • MTI

Két lépésben alakul át az adórendszer. Egyszerűsödik az adóbevallás, szűkül majd a személyi jövedelemadót érintő kedvezmények köre és új áfatörvény is lesz. Az ingatlanadó bevezetéséről szóló döntés bejelentése azonban a szocialistáknál is indulatokat gerjesztett. A koalíciós partnerek a versenyképesség, a munkahelyteremtés és a társadalmi igazságosság erősítését várják a változásoktól.

Már a jövő évtől összevonják a kis adókat, átalakítják a bevallási rendszert, szűkítik az személyi jövedelemadó kedvezményeket, megkezdődik az adójóváírás kifuttatása, s az ingatlanokat jelenleg terhelő adók helyére egységes, értékalapú ingatlanadó lép. A legnagyobb indulatokat az ingatlanadóról szóló döntés kavarta. A Fidesz már tegnap bejelentette, hogy nem támogatja a döntést, és lapértesülések szerint  a szocialisták is meglepődtek Gyurcsány Ferenc bejelentésén.

A jövő év január 1-jétől bevezetik az egységes, értékalapú ingatlanadót a négy ingatlan típusú adó (az építményadó, a telekadó, a magánszemélyek kommunális adója, az idegenforgalmi létesítmények után fizetendő adó) és a luxusadó összevonásával. Ez nem csak lakás célú ingatlanokra vonatkozik majd. A jelenlegi ingatlanadózás több mint 3 millió ingatlant és 2,6 millió adóalanyt érint.

Az ingatlanok értékét és a mentességek körét országosan azonos módszertan alapján állapítják majd meg. (Jelenleg sokféle módon vetik ki, például van darab és érték alapú adó is.) Az adó mértékét az önkormányzatok határozzák meg, a kormánynak azonban nem volna kifogása az ellen, ha a legalább 50 millió forintos értékű ingatlanok adóterhelése növekedne. Az ingatlanok adóterhe az intézkedés révén nem emelkedik, csupán egyszerűsítésről van szó, aminek célja, hogy a különböző településeken lévő ingatlanok után az adófizetés egységes, összehasonlítható rendszerben történjen -  mondta a miniszterelnök. A költségvetés nem számol ingatlanadó bevételi többlettel az egységes adó bevezetése révén (az idei költségvetés 65 milliárd forint helyi ingatlanadó bevételt tartalmaz). 

A Fidesz nem támogatja sem az ingatlanadó, sem más új adónem vagy adóemelés bevezetését - jelentette ki Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt képviselője Arra a felvetésre, hogy a Pénzügyminisztérium szerint az önkormányzatoknál maradna az ingatlanadóból befolyó pénz, az ellenzéki képviselő azt mondta: a Fidesz nem az állam, a különböző intézmények vagy az önkormányzatok szemszögéből közelíti meg a kérdést, hanem az emberek oldaláról.

Értetlenség és felháborodás fogadta szocialista körökben az egységes ingatlanadó bevezetésének bejelentését - írja a Magyar Hírlap. A lapnak több vezető MSZP-s politikus megerősítette, hogy egyik vezető szocialista testület sem adta áldását az új típusú ingatlanadó bevezetésére. Feltételezésük szerint a kormányfő - pénzügyminisztériumi közreműködéssel - azért dobta be most az ingatlanadó bevezetésének témáját, hogy elterelje a figyelmet egy másik ügyről, az egészségbiztosítás átalakításáról. A Hírszerző értesülései is ezt az információt erősítik: nem látott írásos előterjesztést az MSZP elnöksége a koalíciós szerződés-kiegészítésről, a felhatalmazást pedig nem pontosan arra adták, amit végül Gyurcsány Ferenc és Kóka János aláírt - mondták szintén meg nem nevezett szocialista elnökségi tagok. 

Egyszerűsödő bevallás, új áfatörvény, szűkölő szja-kedvezmények
A koalíciós partnerek megállapodtak, ha az adóbevételek vagy a kiadások kedvezőbben alakulnak a tervezettnél, az ebből adódó pénzügyi lehetőségeket a hiány további csökkentésére, a versenyképesség javítására fordítják – mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A jelenlegi adórendszer legfőbb problémái a koalíciós partnerek szerint, hogy túlzottan bürokratikus; miközben az adómérték összességében nem tér el a versenytársakétól, az emberek mégis magasnak érzik, mert kevesen fizetnek sokat; nem ösztönzi eléggé a munkakínálatot, befektetéseket; egyes adónemek súlya eltér a versenytársakétól, ami kedvezőtlen folyamatokat indíthat el. Annak érdekében, hogy a gazdaság szereplői felkészülhessenek a 2009-es változásokra, már 2008 elejére elkészül az adórendszer átalakításának koncepciója, az Országgyűlés pedig 2008 tavaszán fogadja el a szükséges módosításokat, így több mint félév felkészülési idő lesz.

Már ezt megelőzően, 2008. január 1-jei hatályba lépéssel lesznek azonban korrekciók, az ezekre vonatkozó javaslatokat szeptember végéig kell elkészíteni. Ezek keretében egyszerűsítik a jogszabályokat, új áfa törvényt alkotnak, egységes alapra helyezik a munkáltatói és a munkavállalói járulékot, összevonják a kis adókat (például a szakképzési, rehabilitációs, innovációs járulékot).

A jövő évtől átalakul a befizetési rend, ennek keretében egyszerűsödik a bevallás, biztosítják az elektronikus befizetési lehetőséget, s kevesebb számlára kell az adókat befizetni. Ennek a révén a költségek is csökkennek - mondta az államtitkár.

A fekete és a szürke gazdaság visszaszorítását célozza 2008-tól a fordított adózás kiterjesztése, a vevőn történő behajtás lehetőségének megteremtése, az ellenőrzés korszerűsítése, az ellenőrzési kapacitások növelése.

A társadalmi igazságosság növelése érdekében az személyi jövedelemadó esetében 2008-tól szűkülnek a kedvezmények, megszűnik az 1,5-2,1 millió forintos jövedelem adóterhében a nagy ugrás az adójóváírás kifuttatásával, amire legalább két lépcsőben kerül sor.






Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink