hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány: az egységsítés és az igazságosság a fő cél

  • MTI

Az adórendszer átalakításának az egységesítés és az igazságosság a két fő célja - mondta Gyurcsány Ferenc a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A miniszterelnök szerint ha 2008-tól lép hatályba az ingatlanadóról szóló szabályozás, még nem jelenti azt, hogy attól kezdve lesz ilyen típusú adó, csupán megteremtődnek az értékalapú számbavétel feltételei.

Az, hogy az ingatlan típusú adók esetében érvényesíteni lehet-e szociális szempontokat, szakmai és politikai vita, aminek a végére lehet jutni – tette hozzá a miniszterelnök.


A kormányfő pártja álláspontját ismertetve elmondta: azt szeretnék, hogy a néhány millió forintos ingatlanvagyonnal rendelkező családok terhei ne növekedjenek, ugyanakkor "egyáltalán nem ördögtől való, hogy akinek 50-60 millió forintos ingatlana van, (...) a mainál többet fizet". Úgy kell átalakítani az adórendszert, hogy a vagyont terhelő adók aránya magasabb legyen, és akinek nagyobb vagyona van, fizessen többet - hangsúlyozta a miniszterelnök.


Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy az ingatlan típusú adókat ma is az önkormányzatok vetik ki és szedik be. Példaként említette, hogy a jelenlegi kommunális adó is helyi adó, szintén az önkormányzatok döntenek róla, így az is önkormányzati hatáskör, hogy a mértékét megállapítsák. Hozzátette azonban, hogy a kommunális adó esetében ugyanannyit fizet egy faluszéli rozoga ház és egy vidéki nagyváros elegáns negyedében lévő villa tulajdonosa. "A társadalmi igazságosság szempontjait ez nem egészen elégíti ki" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.


A kormányfő egy kérdéssel kapcsolatban kitért arra, hogy ha 2008-tól lép hatályba az ingatlanadóról szóló szabályozás, még nem jelenti azt, hogy attól kezdve lesz ilyen típusú adó, csupán megteremtődnek az értékalapú számbavétel feltételei.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink