hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több mint 800 vagyongyarapodási vizsgálat a Dél-Alföldön

  • MTI

Az idei évben 817 vagyongyarapodási vizsgálatot kezdett meg az APEH a dél-alföldi régióban, a 320 befejezett ellenőrzésből 205 végződött megállapítással, a feltárt adókülönbözet pedig meghaladja az 1,44 milliárd forintot - közölte Krajcsó Tiborné ellenőrzési és végrehajtási szakigazgató Szegeden.

Az ellenőrzések során megállapított legnagyobb adóhiány 92 millió forint volt, de nem ritka a több tízmillió forintos megállapítás, az átlagos hiány pedig 7,1 millió forint - mondta a szakember. Az igazgató szerint egyre erősebb az ellenőrzések megelőző hatása, a régióban volt olyan adózó, aki 80 millió forintos adóalap után 30 millió forint kötelezettségnövekedést vallott be önellenőrzés keretében. Egy másik magánszemély pedig, miután házastársa egy ellenőrzés során nagy összegű kölcsön adójaként jelölte meg, önellenőrzést nyújtott be 60 millió forint többletjövedelem bevallásával.

Krajcsó Tiborné elmondta, a vagyongyarapodási vizsgálatok alá vont magánszemélyeket a hatóság célzottan választja ki, e munka során felhasználja a bevallások adatait, a kontrollinformációkat, a cégnyilvántartásokat és más hatóságok, magánszemélyek jelzéseit. Az ellenőrzöttek között lehetnek a tartósan veszteségesen gazdálkodó vállalkozások tulajdonosai és alkalmazottjai, a nagy összegű tagi kölcsönt vagy tőkebetétet nyújtó, illetve az adóeltitkolás szempontjából kiemelkedően kockázatos tevékenységet - bolti kiskereskedelem, építőipar, számítógép- vagy gépjármű-kereskedelem, vendéglátás - végző adózók.

Az ellenőrzések során volt olyan magánszemély, aki nagymértékű vagyongyarapodásának forrásaként külföldi vállalkozásnak értékesített eszközeit jelölte meg, más a lomtalanításból összegyűjtött ingóságok eladásával magyarázta meggazdagodását, és volt olyan, aki 200 millió forintos külföldről származó kölcsönt tüntetett föl forrásként, amelynek fedezetéül két versenylovat adott - említette példaként Krajcsó Tiborné.

Az adózónak bizonylatokkal kell igazolnia jövedelme eredetét – mondta a szakigazgató. A külföldi kölcsön esetében például devizahatósági engedélyt kellett volna bemutatnia a magánszemélynek, ilyennel azonban nem rendelkezett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Használt ruha értékesítése külföldre II.

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Befektetési számla

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink