hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A szolidaritási adó alapjából vonható le a K+F-re fordított összeg

  • BruxInfo

A szolidaritási adó alapjából levonható a kutatásra és fejlesztésre (K+F) fordított összeg, és az így csökkentett nyereségalap után kell 2007-ben fizetni a 4 százalékos szolidaritási adót - jelentette be a kormány döntését Danks Emese kormányszóvivő.

Az előzetes számítások szerint a kormány által javasolt és a jövő évi költségvetéshez kapcsolódóan az Országgyűlés elé kerülő javaslat 5 milliárd forint adókedvezményt jelent a vállalkozásoknak és ugyanennyi adókiesést a költségvetésnek - mondta Danks Emese.

A kormányszóvivő közleménye szerint ez a lépés a tervezett adóbevételeket nem érinti érdemben: a kutatás-fejlesztés és beruházások új munkahelyeket jelent, azok pedig többletbevételt adókból és járulékokból.

"A kormány eltökélt a konvergencia-program következetes végrehajtásában, a költségvetési fegyelem szigorú és feszes marad. A kabinet ugyanakkor nyitott minden észszerű, az ország érdekét szolgáló kezdeményezésre" - áll a közleményben.

A javaslat a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szolidaritási adót úgy kell kiszámolni, hogy a vállalkozás az adózatlan nyereséget korrigálja a támogatásokkal, az adott és kapott osztalékkal és levonja a K+F ráfordításokat, majd ezután fizeti a 4 százalékos adót - mondta Karácsony Irén. A Pénzügyminisztérium szakállamtitkára hozzátette: a K+F kiadásokat a társasági adóból eddig is le lehetett vonni, pontosabban a társasági adóalapját előbb a megfelelő korrekciókkal módosítani kellett és azután lehetett leírni a K+F ráfordításokat.

A kormányszóvivő nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen eredménnyel jártak a gazdasági és közlekedési miniszter tárgyalásai az Audi Hungaria Motor Kft. vezetőivel, akik azt jelezték, hogy az Audi felfüggeszti magyarországi beruházásait, ha a 4 százalékos szolidaritási adó megfizetésére kötelezik, miután a cég számára a magyar kormány 2011-ig adómentességet garantált. A korábbi tervek szerint

Jochem Heizmann, az Audi AG igazgatótanácsának tagja, a győri Audi felügyelőbizottságának elnöke egy héttel ezelőtt vetette fel, hogy a szeptember 1-jétől bevezetett 4 százalékos szolidaritási adó alapját csökkenteni kellene az éves  K+F beruházási értékkel. Heizmann azért javasolta ezt a megoldást, mert így az Audi eltekintene attól, hogy az új adó bevezetése miatt felfüggessze magyarországi beruházási programját.

A tervek szerint pénteken látogat Magyarországra és nyilvánvalóan erről az ügyről is tárgyal majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Kóka Jánossal Martin Winterkorn, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke. 

Kóka János Heizmann nyilatkozatára reagálva akkor azt mondta, hogy a kormány megfontolja az Audi javaslatait és olyan ajánlatot kíván kidolgozni, amely biztosítja a munkahelyek megőrzését,  új munkahelyek létrehozását, újabb kutatás-fejlesztési beruházásokat és azt is, hogy új személygépkocsi modell-gyártását hozzák Magyarországra.

Az Audi Hungaria Motor Kft. a második legnagyobb  magyarországi termelő vállalkozás, mintegy 5 ezer dolgozót foglalkoztat. Tavalyi árbevétele meghaladta az 1000 milliárd forintot, és idei első féléves árbevétele 2,45 milliárd euró volt, ami 260 forintos árfolyam mellett 637 milliárd forintnak felel meg, így éves árbevétele várhatóan meghaladja az 1200 milliárd forintot. A társaság nyeresége a cég kommunikációs vezetőjének közlése szerint közel 300 millió euró.

Az Audi Hungaria Motor Kft. korábbi közlés szerint szerint 2010-ig Magyarországon 1 milliárd euró összegű beruházásra készült, ebből a jövő évre 200-250 millió euró jutna.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Határon átnyúló pályázati támogatás társaságiadó-fizetési kötelezettsége

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

K+F költségek

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink