hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénzmosás: német jóvátételi pénzekkel csaltak magyar elkövetők

  • MTI

Pénzmosás miatt ítéltek el Zalaegerszegen két nőt, aki a német államtól hamis dokumentumokkal megszerzett világháborús jóvátételi pénzeket fogadott több bankszámlára – közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-vel.

Bartalné Mentes Judit tájékoztatása szerint a két ügyben szinte teljesen azonos volt a bűncselekmény. Ismeretlenül maradt tettesek 2018-ban és 2019-ben kérték meg a két vádlottat, hogy saját nevükre vagy gyermekeik részére nyissanak bankszámlákat, amelyekről külföldről érkező pénzösszegeket kell majd fogadniuk és azokat készpénzben felvenni.

Az egyik nő öt, míg a másik négy új bankszámlát nyitott, és ezek számát úgy adták át ismerősüknek, hogy tisztában voltak vele, azokra valamilyen büntetendő cselekményből származó pénz megszerzése miatt volt szükség.

Az ismeretlen tettesek magánszemélyek nevében nyújtottak be 2018-ban és 2019-ben jóvátételi kérelmeket a Német Szövetségi Köztársaság Pénzügyminisztériumához. Ezek összege a második világháborúban nemzetiszocialista üldöztetésnek kitett, nem zsidó származású személyek esetében 2556 euró, akkor mintegy 830 ezer forint volt.

Csaknem egy év alatt összesen 15, többségében nem létező személy adataival, hamis dokumentumokkal igényeltek az ismeretlenek jogtalanul olyan támogatásokat, amelyekkel a német költségvetést károsították meg.

Az első ügy vádlottjának és gyermekeinek számláira összesen 7,5 millió forint érkezett meg, amelyből a nő csaknem 7,4 milliót adott át készpénzben a megbízójának és 60 ezer forintot költött magára. A második esetben a vádlott gyermekeinek számlájára összesen több mint ötmillió forintot utal a német állam, amit a banki költségek levonása után mind átadott az ismeretlen tettesnek.

A Zalaegerszegi Járásbíróság mindkét ügyben már az előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott, miután a vádlottak elismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Pénzmosás bűntette miatt az első ügy vádlottját 21 hónap, a második ügy vádlottját pedig 16 hónap börtönbüntetésre ítélte, de mindkét esetben három év próbaidőre felfüggesztette a szabadságvesztés végrehajtását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink