hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az iBanFirst díjmentessé teszi a SEPA-átutalást magyarországi ügyfelei számára

  • adozona.hu

A kkv-kra szakosodott iBanFirst pénzügyi szolgáltató bejelentette, hogy ingyenes SEPA-átutalást kínál magyarországi ügyfeleinek. A SEPA-átutalások nélkülözhetetlenek a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó vállalatok számára, mivel nemcsak egyszerűsítik a határokon átnyúló euro-tranzakciókat, biztosítva a gyors, költséghatékony és szabványosított fizetést a közvetítői díjak levonása nélkül, hanem puffert is jelentenek a gyors devizaingadozásokkal szemben a devizakereskedelemben – derül ki az iBanFirst sajtóközleményéből.

  • Az iBanFirst mostantól ingyenes SEPA-átutalást kínál magyarországi ügyfelei számára. A SEPA-átutalások létfontosságúak a határokon átnyúló tevékenységet folytató vállalkozások számára.
  • 2021-ben összesen 16,6 millió darab SEPA-átutalás volt Magyarországon.
  • A magyar vállalatok jelentős része tért át az euróban történő számlázásra az elmúlt időszakban a devizakitettség mérséklése érdekében. A magyar iBanFirst ügyfelek körében a SEPA-átutalások közel fele belföldi.

A SEPA rendszer

A SEPA (Single Euro Payments Area) egységes eurófizetési zónát jelent, lehetővé téve a rendszeren belüli bankok számára, hogy egyszerűbben, gyorsabban és hagyományosan alacsonyabb díjakkal könnyítsék meg a határokon átnyúló euroátutalásokat. A 36 tagországgal, köztük az Európai Unió országaival és például Izlanddal, Liechtensteinnel és Norvégiával, a SEPA kulcsszerepet játszott az euróátutalások szabványosításában.

Az Európai Fizetési Tanács adatai szerint 2021-ben Magyarországon összesen 16,6 millió darab SEPA átutalás történt, míg Európa egészében összesen 24281,1 millió SEPA átutalás zajlott.

A SEPA átutalás automatizált, euróban denominált, elektronikusan kezdeményezett átutalási mód. A SEPA-hoz (Single Euro Payments Area) csatlakozó bankok a teljes átutalás összegét jóváírják a kedvezményezett számláján, így a közvetítő bankok nem vonhatnak le díjat vagy költséget az elküldött összegből. Mindkét fél (a küldő és a címzett) fizeti a saját bankja által felszámított költségeket.

Az iBanFirstnél már ingyenesek a SEPA átutalások

Míg Magyarországon a legtöbb bank díjat számít fel a belföldi és a SEPA átutalásokért is, az eurózónában jónéhányan ingyenes belföldi utalást kínálnak, így a SEPA átutalások is ingyenesek náluk. Azonban sok magyar bankról ismert, hogy akár 0,5%-ot is felszámítanak egy-egy utalásért. Ez a kkv-k számára a nagyobb összegek átutalása során meghatározó terhet jelenthet.

"A mai globális gazdaságban a vállalkozásokat gyakran kihívások elé állítja a változékony devizapiac. A SEPA-átutalások nagy változást hoztak, stabil és hatékony megoldást kínálva a határokon átnyúló tranzakciókhoz. Az iBanFirstnél egy lépéssel tovább megyünk azzal, hogy nem csak ingyenes SEPA-átutalásokat kínálunk, de abban is segítünk ügyfeleinknek, hogy eligazodjanak a devizapiacon sajátosságain a nemzetközi kereskedéseik során” – mondta Johan Gabriels, az iBanFirst délkelet-európai regionális igazgatója.

„Az iBanFirst 2023-ban figyelemre méltó tendenciát figyelt meg a magyar ügyfelek által kezdeményezett SEPA átutalások terén. Az idei év során összesen 12 000 SEPA utalást indítottak ügyfeleink a rendszerükön keresztül. A magyar ügyfelek legnépszerűbb SEPA-célállomása 2023-ban Magyarország volt (6000 átutalás), ezt követte Németország (2000 átutalás) és Lengyelország (1500 átutalás). Ha összehasonlítjuk az iBanFirst SEPA átutalási adatait Magyarországon 2022 és 2023 között, néhány tendencia rajzolódik ki. 2022-ben a magyar ügyfelek 4000 SEPA-átutalást kezdeményeztek, ami 50%-kal, 2023-ban 6000-re nőtt. Ez a jelentős növekedés a SEPA-átutalások növekvő preferenciáját és ráutaltságát jelzi a magyar vállalkozások körében.” – mondta Henrik Gergely, az iBanFirst Magyarország értékesítési vezetője.

Johan Gabriels hozzátette: „A megfigyelt tendenciákra építve nyilvánvaló, hogy a vállalatok jelentős része tért át az euróban történő számlázásra a kitettség csökkentése érdekében. Ezeknek a vállalkozásoknak azonban továbbra szüksége van a magyar forintra a különféle működési költségeikhez. Ez szükségessé teszi a kockázatkezelési stratégiát, amelyet az iBanFirst biztosít. Ilyen esetekben a rezsiköltségeket és a béreket továbbra is forintban kell fizetni, így számukra még fontosabb a zökkenőmentes és hatékony devizakezelési rendszer."

Miért fontos a SEPA a vállalkozások számára?

A SEPA-átutalások létfontosságúak a vállalkozások, különösen a határokon átnyúló műveleteket folytatók számára. Biztosítják, hogy az euróátutalások közvetlenül a bankok között történjenek anélkül, hogy külső intézményekre lenne szükség, így a tranzakciók lényegesen olcsóbbak és gyorsabbak. A garantált átutalási idővel a SEPA kiszámíthatóságot és hatékonyságot biztosít a vállalkozások számára, amelyek elengedhetetlenek a zavartalan működés fenntartásához és a partnerek iránti bizalom erősítéséhez.

A kkv-knak nyújtott innovatív pénzügyi megoldásairól ismert iBanFirst folyamatosan előtérbe helyezi a vállalkozások igényeit, hatékony, biztonságos és költséghatékony banki alternatívákat kínálva számukra. Robusztus platformjával és ügyfélközpontú megközelítésével az iBanFirst megbízható partnerré lépett elő azon vállalatok számára, amelyek nemzetközi szinten kereskednek.

Az iBanFirst

A 2016-ban alapított iBanFirst gyorsan vezető alternatívává nőtte ki magát a nemzetközi szinten kereskedő, ezért határokon átnyúló fizetési tranzakciókat végrehajtó vállalkozások számára.

Az iBanFirst olyan újgenerációs fizetési élményt tesz lehetővé, amely egyesíti a legmodernebb fintech megoldások erejét a legjobb devizapiaci szakértők elkötelezett támogatásával. Az iBanFirst segítségével a cégek vezetői és a pénzügyi részlegei közvetlen hozzáférést kaphatnak a devizapiacokhoz. Több mint 30 pénznemben fogadhatnak, küldhetnek és követhetnek kifizetéseket, valamint személyre szabott fedezeti stratégiákat dolgozhatnak ki.

Az iBanFirst 10 európai országban több mint 350 alkalmazottat foglalkoztat, havonta 1,4 milliárd eurónyi tranzakciót bonyolít le. A Financial Times Európa leggyorsabban növekvő vállalatai között tartja számon. A vállalat kevesebb, mint 10 év alatt a kkv-k megbízható nemzetközi partnerévé vált.

Az iBanFirst pénzügyi hátterét a francia központi bank (bpiFrance), vezető európai kockázati tőkebefektetők (Elaia, Xavier Niel), illetve a több mint 8 milliárd dollár értékű tőkét kezelő amerikai befektetési alap, a Marlin Equity Partners biztosítják.

Az iBanFirst működését a Belga Nemzeti Bank, mint pénzforgalmi intézmény szabályozza, így az Európai Unió teljes területén rendelkezik működési engedéllyel, ezen túl a budapesti fióktelepe a Magyar Nemzeti Bank engedélyével is rendelkezik. A SWIFT hálózat tagjaként, illetve SEPA azonosítóval az iBanFirst a PSD2-höz kapcsolódó PSIC és PSIP licencek birtokában is van.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink