Jövőre elérheti a havi 100 milliárd forintos szintet a lakáshitel-felvételi aktivitás

  • MTI

A lakáshitel-felvételi aktivitás 2024 második felére elérheti a havi 100 milliárd forintos szintet – olvasható a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetségének felmérésében, amelynek részleteit pénteken közölték az MTI-vel. Az idén az év első hónapjaiban átlagosan közel 40 milliárd forint volt ez az érték.

A hitelszakértők által kitöltött felmérés szerint a bankok hitelnyújtási aktivitásában nincs törés, sőt a bankok közötti verseny kifejezetten aktívnak tekinthető az ügyfelekért. Ennek következtében a közvetítők közel háromnegyede kibővíti tevékenységét és a lakáshitelek mellett már elkezdett foglalkozni egyéb banki termékek közvetítésével is. Hetvenegy százalékuk nyilatkozott úgy, hogy új ügyfélszerzési csatornákkal kívánja támogatni saját üzleti volumenét, és a banki közvetítők mintegy fele a tervek szerint belép biztosítási termékek piacára is.

A szakértők 68 százaléka gondolja úgy, hogy a folyamatok, az ügyfélazonosítás és aláírás digitalizációja jelentős mértékben fog fejlődni a következő három évben.

A tájékoztatás szerint 2023 első negyedévében a lakáshitel szerződések értéke 67 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakáétól, részben azért mert a zöld hitelek (MNB zöld otthonteremtési program) kiemelten kedvező feltételei jelentősen megnövelték a keresletet 2022 elején. A szövetség felmérése alapján a hitelfelvételt a magas kamatszint mellett például az is mérsékli, hogy a potenciális ügyfelek egy része bizonytalan a jövőjét nézve, illetve a bankok is szigorúbban bírálják el a kérelmeket.

A magyar hitelpiacon 2023 áprilisában készült először olyan felmérés, amely a legnagyobb aktivitású, éves szinten több mint egy milliárd forint lakáshitel-volument elérő szakértők véleményét szondázta. A 133 hitelszakértő tavaly a teljes hazai lakáshitelpiac új szerződéseinek 15 százalékánál nyújtott szolgáltatást.

A hazai lakáshitelezési piacon a független közvetítőknek 46 százalékos a piaci részesedése, ezen belül a szövetség tagjai a volumen 85 százalékát adják.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Induló kivás kft. – pénztár mentesített értéke

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Bitcoin értéke nyitómérlegben

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs