hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyanakodjon, ha ilyesmit észlel internetes bankolásnál és online vásárlásnál!

  • adozona.hu

Karácsony közeledtével megnövekszik az adathalász kísérletek és csalások száma – figyelmeztet a Magyar Bankholding. Internetes bankolás és online vásárlás esetében is ajánlott fokozottan óvatosnak lenni, ezért a bankcsoport néhány tanáccsal segít a biztonság érdekében.

A koronavírus-járvány kitörése után a korábbi évekhez képest jelentősen megugrott az online vásárlások és a házhoz szállítások száma, amely trend a járvány csitulása után is folytatódott. A vásárlási kedv a karácsony környékén tovább fokozódik, a fizikai és online bankkártyahasználat, valamint az utalási tranzakciók száma is várhatóan emelkedik az ünnep előtti és alatti időszakban, ahogy a bankkártyás vásárlási limiteket is jellemzően emelik az ügyfelek a vásárlások miatt. Az egyre népszerűbbé váló online vásárlással párhuzamosan ugyanakkor növekszik azon esetek száma, amikor csalók az internet adta lehetőségekkel visszaélve próbálják meg becsapni a vásárlókat.

A csomagküldő szolgáltatók nevében karácsony közeledtével egyre több adatszerző e-mailt vagy SMS-t küldenek ki csalók, így érdemes fokozott figyelemmel eljárni ezek megnyitásakor, elolvasásakor. Ha nem is várunk küldeményt, vagy a levél feladója ismeretlen, a szövegezés magyartalan, tele van helyesírási hibákkal, esetleg gyanús linket tartalmaz, amely ráadásul banki adatok gyűjtésére szolgál, vagy program telepítését kéri, akkor érdemes adathalász e-mailre gyanakodni, és figyelmen kívül hagyni a levelet. Ha valóban csomagot vár, hívja fel közvetlenül a csomagküldőt a hivatalos telefonszámukon, és ott érdeklődjön azzal kapcsolatban.

Hogy a banki ügyfelek és az interneten vásárlók elkerülhessék a csalást, a Magyar Bankholding az alábbiakban ad néhány biztonsági tanácsot.

Internetes bankolás

• Folyamatosan kövesse figyelemmel számlájának egyenlegét, ellenőrizze, hogy az adott vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel! Ezt legkönnyebben úgy teheti meg, ha SMS értesítést kér a számlán történő pénzmozgásról, vagy az internetbankban, banki mobilalkalmazásban figyelemmel kíséri az egyenlegét.

• Csak az indokolt mértékű bankkártyalimitet állítsa be. Ha a magasabbra állított limitre már nincs szüksége, ne felejtse el azt visszaállítani alacsonyabb összegre. A bankok mobilalkalmazásaiban és internetbankjaiban jellemzően lehetőség van a gyors átállításra.

• Internetbanki műveletek előtt minden esetben győződjön meg arról, hogy valóban a bankja hivatalos internetbanki oldalán jár (érdemes kézzel begépelni a teljes webcímet, nem pedig keresőoldalakat használni a betöltésükhöz).

• Ha az internetbanki belépési adatok megváltoztatására vonatkozó üzenetet kap, annak semmilyen körülmények között ne tegyen eleget, mivel a bankok sosem küldenek ilyen tartalmú üzenetet.

• Ha jóváhagyó SMS-t vár, ne megszokásból írja be a felületre az SMS-ben kapott jóváhagyó kódot, hanem olvassa el figyelmesen az SMS szövegezését, mert mindig információt kap arról, hogy éppen utalási tranzakciót, új alkalmazás telepítését, vagy internetbankos belépést hagy jóvá.

Online vásárlás

• Megfontolva regisztráljon! Személyes vagy bankkártya adatokat interneten keresztül kizárólag indokolt esetben, és a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárva adjon meg!

• Vásároljon megbízható forrásból! Olyan vállalkozások online szolgáltatásait vegye igénybe, amelyeket ismer és megbízhatónak tart. Ha korábban nem használt elektronikus szolgáltatást vesz igénybe, az adatok megadása előtt mindig ellenőrizze a weboldal valódiságát, fizetési biztonságát. Érdemes olyan felületeket választani, amelyek rendelkeznek a megfelelő biztonsági tanúsítvánnyal. Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!

• Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről! Érdemes figyelembe venni a korábbi vásárlók rossz tapasztalatait, az interneten közzétett negatív tartalmú véleményeket is. Fokozott óvatossággal kell eljárni, ha egy oldalon a kapcsolatok menüpontjában nem adnak meg elérhetőséget, vagy az eladónak nincs székhelye, címe, vagy azok nem valódiak.

• Gondolja át kétszer, mielőtt fizet! Érdemes kapcsolatba lépni az eladóval, egyeztetni vele a részleteket. Ha az eladó nem tud részleteket mondani az áruról, vagy siettetni próbálja fizetést, akkor inkább ne vásároljon tőle. Ha van, akkor el kell olvasni az adott ajánlat részletező leírását. Át kell olvasni az általános vásárlási feltételek apró betűs részeiben elrejtett költségeket, valamint a szállítási és visszatérítési információkat. Ha egy weboldalt gyanúsnak talál, esetleg kétségei merülnek fel adatai biztonságát illetően, kérjük, ne adja meg adatait és hagyja el a weboldalt.

• Gondolja át, mielőtt kattint! Óvakodjon a kéretlen e-mail-ben, a felugró ablakokban, vagy hirdetésekben kapott linkektől, mert lehet, hogy hamis vagy megtévesztő webhelyre mutatnak. A különböző internetes honlapokon és közösségi oldalakon megjelenő – bankkártya adatokat kérő – nyereményjátékokkal kapcsolatban legyen a szükséges mértékben bizalmatlan.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink