hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vita az adóellenőrrel a pénztárgép használatáról

  • adozona.hu

Olvasónk sérelmezte, hogy az adóellenőr eltérően ítélte meg két, piaci kiskereskedelemmel foglalkozó két vállalkozó pénztárgép-használati kötelezettségét. Kérdésére Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egyik ügyfelem hívott, hogy adóellenőrzés volt a Fehérvári úti piacon, ahol ügyfelem bérel egy 5 négyzetméteres körben ketrecrácsos kis kutricát és gyermekruházati cikket árul, ott és máshol is néha, már tizenévek óta (TEAOR 4782). Közölték vele, hogy 2017. január 1-je óta neki pénztárgép-kötelezettsége lett volna és feljelentik! Ügyfelem bement a NAV képviseletére ott azt közölték vele, hogy már évek óta kötelezett lenne erre. Ebben a kutricában éppen, hogy egy villanyégő a világítás, mást nem engedett a piacfelügyelet. Ezt a TEAOR számot sehol nem találtam a kötelezettek listáján! Ha mást mond az ellenőr és mást mond a NAV képviselet és más a mi véleményünk is, kinek van igaza? Ja, és ugyanazon a soron egy másik ugyanolyan kereskedőnél, aki csak papucsot árul, mindent rendben levőnek talált ugyanaz az ellenőr!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A 48/2013. (XI.15.) NGM rendelet 1. számú melléklete sorolja fel azon tevékenységeket, amelyek folytatása esetén a vállalkozó csak online pénztárgép használatával tehet eleget nyugtaadási kötelezettségének, feltéve, hogy ennek feltételei egyébként az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) alapján fennállnak. A pénztárrendelet tevékenységenként határozza meg, hogy – az áfatörvény 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában – kik azok, akik kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek. Ezek közt nem szerepel a TEÁOR ’08 47.8 Piaci kiskereskedelem.

Az esetünkben hivatkozott TEÁOR 4782 - Textil, ruházat, lábbeli piaci kiskereskedelme szakágazatba tartozik: textiláruk, ruházati cikkek, lábbelik kiskereskedelmi értékesítése közterületi vagy piaci standokon.

Ha a kiskereskedelmi értékesítés a TEÁOR ’08 47.8 Piaci kiskereskedelem alágazatába tartozik, akkor erre nem vonatkozik a pénztárgépes rendelet, tehát – ha egyszerűbb – „kézi nyugtát” is adhat, és ebben az esetben nincs külön adatszolgáltatás.

Ugyanakkor a fenti esetben is meghatározó a ténylegesen végzett tevékenység TEÁOR szerinti besorolása. Tehát, ha a például esetünkben a megállapítás a TEÁOR besorolás eltérő megítélésén alapul, akkor a KSH fogalmi rendszere és szükség esetén szakvéleménye lehet az irányadó. A leírtak alapján a KSH besorolás helyessége számunkra nem vizsgálat tárgya, illetve nem állapítható meg.

Jogvita esetén az adózót megilletik az eljárási szabályok szerinti jogorvoslati lehetőségek, amelynek során hivatkozni lehet a jogszabályoknak esetleg meg nem felelő jegyzőkönyvre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close