hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Védőitalt ad dolgozóinak? Ezt kell tudni az adózásról

  • adozona.hu

Vissza lehet-e igényelni az védőital áfáját, s milyen adókötelezettsége keletkezik a munkáltatóknak a juttatás után? – tudakolta olvasónk. Siklós Márta, a LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló partnere válaszolt.

"Parkgondozóinknak a nagy melegben ásványvizet vásároltunk, mint védőitalt. Ez adójogilag melyik kategóriába tartozik? Kell-e utána szja-t és ehót fizetni? Az áfát vissza lehet-e igényelni? A védőitalt számvitelileg melyik főkönyvi számlán kell könyvelni?" – kérdezte olvasónk.

A 3/2002. SzCsM-EüM együttes rendelet 7. § (10) bekezdése kimondja, hogy a a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket (effektív hőmérséklet) meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.

Amennyiben a fentiek alapján a biztosított ásványvíz védőitalnak minősül, úgy nem terheli szja-, illetve egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség. Ha a fentiek nem érvényesülnek, tehát nem a leírt munkahelyi körülmények között nyújtja a munkáltató a védőitalt, úgy az béren kívüli adóköteles juttatásnak minősül. Ebben az esetben a juttatás értékének 1,19-szeres szorzóval növelt adóalapja után a cég köteles megfizetni a 16 százalékos személyi jövedelemadót, valamint valamint a 27 százalékos ehót.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 124. § (1) bekezdés k) pontja tiltja az italt terhelő előzetesen felszámított általános forgalmi adó levonását. Mivel a védőitalt kivételként nem nevesítik, a cég által biztosított ásványvíz áfája – akár védőitalnak minősül, akár nem – nem vonható le.

Amennyiben a munkavállalóknak juttatott ásványvíz védőitalnak minősül, úgy az számviteli szempontból a vállalkozás érdekében felmerült költségnek tekintendő, ily módon anyagköltségként (51. Számlaosztály) számolható el. Ha a juttatás nem felel meg a fent leírt rendeletben meghatározott feltételeknek, úgy béren kívüli juttatásnak minősül és „személyi jellegű egyéb kifizetés”-ként (55. Számlaosztály) könyvelendő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink