hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Védőitalt ad dolgozóinak? Ezt kell tudni az adózásról

  • adozona.hu

Vissza lehet-e igényelni az védőital áfáját, s milyen adókötelezettsége keletkezik a munkáltatóknak a juttatás után? – tudakolta olvasónk. Siklós Márta, a LeitnerLeitner adótanácsadó és könyvvizsgáló partnere válaszolt.

"Parkgondozóinknak a nagy melegben ásványvizet vásároltunk, mint védőitalt. Ez adójogilag melyik kategóriába tartozik? Kell-e utána szja-t és ehót fizetni? Az áfát vissza lehet-e igényelni? A védőitalt számvitelileg melyik főkönyvi számlán kell könyvelni?" – kérdezte olvasónk.

A 3/2002. SzCsM-EüM együttes rendelet 7. § (10) bekezdése kimondja, hogy a a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket (effektív hőmérséklet) meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.

Amennyiben a fentiek alapján a biztosított ásványvíz védőitalnak minősül, úgy nem terheli szja-, illetve egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség. Ha a fentiek nem érvényesülnek, tehát nem a leírt munkahelyi körülmények között nyújtja a munkáltató a védőitalt, úgy az béren kívüli adóköteles juttatásnak minősül. Ebben az esetben a juttatás értékének 1,19-szeres szorzóval növelt adóalapja után a cég köteles megfizetni a 16 százalékos személyi jövedelemadót, valamint valamint a 27 százalékos ehót.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 124. § (1) bekezdés k) pontja tiltja az italt terhelő előzetesen felszámított általános forgalmi adó levonását. Mivel a védőitalt kivételként nem nevesítik, a cég által biztosított ásványvíz áfája – akár védőitalnak minősül, akár nem – nem vonható le.

Amennyiben a munkavállalóknak juttatott ásványvíz védőitalnak minősül, úgy az számviteli szempontból a vállalkozás érdekében felmerült költségnek tekintendő, ily módon anyagköltségként (51. Számlaosztály) számolható el. Ha a juttatás nem felel meg a fent leírt rendeletben meghatározott feltételeknek, úgy béren kívüli juttatásnak minősül és „személyi jellegű egyéb kifizetés”-ként (55. Számlaosztály) könyvelendő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink