hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb záloghitelezőt bírságolt az MNB a thm-szabályok megsértése miatt

  • adozona.hu

A teljes hiteldíjmutató (thm) feltüntetésére, számítására és maximum mértékére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt 4,5 millió forint összegű bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mint felügyeleti szerv a záloghitelezési tevékenységet folytató ROYAL Záloghitel Zrt.-re. Tavaly augusztus óta tíz kézizálog-hitelező piaci szereplőt sújtott összesen 55,5 millió forintnyi bírsággal az MNB a thm-szabályokkal kapcsolatos jogsértések miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Ennek során a jegybank többek közt ellenőrizte, hogy a pénzügyi intézmények miként tesznek eleget a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél a teljes hiteldíj-mutató (thm) közzétételére, számítására, és maximum mértékére vonatkozó előírásoknak. Az MNB az ellenőrzések nyomán tavaly novemberben, decemberben és idén januárban is hozott már elmarasztaló intézkedéseket.

A budapesti ROYAL Záloghitel Zrt.-nél a jegybanki vizsgálat a 2013. január 1-jétől idén augusztus 22-éig terjedő időszakot tekintette át. A vizsgálat megállapította, hogy a pénzügyi vállalkozás fogyasztói kézizálog-kölcsöneinél megsértette a thm számítására vonatkozó rendelkezéseket, és a jogszabályi felső korlátot jelentősen meghaladó thm mellett nyújtott kézizálogkölcsönt szinte valamennyi ügyfelének. A ROYAL Záloghitel Zrt. emellett honlapján elhelyezett kereskedelmi kommunikációjában jogsértő módon nem tüntette fel a thm értékét.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában felszólította a pénzügyi vállalkozást a thm számítására, mértékére és közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására. A záloghitelezőnek jogszabályban meghatározott reprezentatív példát és adatokat kell bemutatnia a hitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikációjában akkor, ha a thm mellett hitelkamatot vagy más, ellenszolgáltatásra vonatkozó számadatot is megjelöl.

A jegybank a thm számítására és maximális mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt 4,5 millió forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a ROYAL Záloghitel Zrt.-re. A bírság mértékénél a jegybank figyelembe vette, hogy a pénzügyi vállalkozás a fogyasztók vagyoni érdekének védelmére vonatkozó, valamint a tájékoztatáshoz fűződő jogával kapcsolatos jogszabályokat sértett meg; a jogsértések hosszabb időn át számos kézizáloghitel-szerződést érintettek.

Tavaly augusztus óta a jegybank 7 pénzügyi vállalkozás és 3 takarékszövetkezet esetében összesen 55,5 millió forint bírságot szabott ki és hozott intézkedéseket a thm-re vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. Az MNB a jövőben is kiemelt figyelemmel kíséri a kézizálog-hitelezést végző pénzügyi intézmények tevékenységét – tette hozzá a jegybank.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Foglaló és teljes összeg számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Pdf formátumú számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Jóváíró számla teljesítési ideje

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close