hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új elképzelések időjárás okozta agrárkárok enyhítésére

  • MTI/Adózóna

Törvénymódosítással segítene az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága az időjárási körülmények miatt bajba került gazdálkodóknak a károk mérséklésében – mondta Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke az MTI-nek a testület hétfői ülését követően.

A bizottság a javaslattal A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011-es törvény már folyamatban lévő módosításához csatlakozik.

Font Sándor közölte: a bizottsági módosító javaslatot támogatta a szaktárca is. A módosító indítvánnyal a kárenyhítési alapokat kívánja stabilizálni a bizottság. Példaként hozta, hogy a kárt szenvedett gazdálkodó – a módosító javaslat alapján – kaphat az adóalapból is kárenyhítést. Emellett a módosító javaslat tisztázza azokat az időszakokat is, amelyekre értelmezhetők a káresemények és a referencia időszakok.

A szaktárca által korábban benyújtott törvénymódosító javaslat foglalkozik a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer kibővítésével, és az országos talajgenerátoros jégkármegelőző rendszerrel, az aszály fogalmának módosításával, továbbá a növények hozamérték-csökkenésével, illetve a szükséges technikai módosításokkal.

A bizottság a hétfői ülésen, hasonlóan a szaktárcához, nem támogatta, hogy a most kialakuló módosított törvényszövegben már szerepeljen az új kárenyhítési lehetőség, amelyre ez évtől ad lehetőséget az unió – például ide tartozna az orosz embargó okozta károk enyhítése –, mivel az erre az alapra vonatkozó konkrét elképzelések kidolgozása még folyik. Ezért utasították el Harangozó Gábor (MSZP) képviselő módosító javaslatát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs