hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tüntetés az áfacsalások ellen

  • MTI

Civil szervezetek tüntetésen követelték a "nagy adózók által elkövetett áfacsalások" kivizsgálását szombaton Budapesten.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kiemelt Adó- és Vám Főigazgatóságának budapesti épülete előtt megtartott demonstráción, amelyen 200-250 tiltakozó vett részt, Horváth András, a NAV volt ellenőrzési koordinátora - aki áfacsalások miatt korábban feljelentést tett - feltette a kérdést, hogy miközben havonta 100 milliárd forintot "húznak ki mindannyiunk zsebéből", miért nem indul már el az ügy kormányzati szintű kivizsgálása?   

Elképesztőnek nevezte, hogy annak ellenére nincs az ügyről a kormánynak véleménye, hogy "lenyúlják" a költségvetés 10 százalékát évente.   

Ennek a szabadrablásnak nagyon súlyos következményei lesznek az egész országra nézve - vélekedett.   

Hozzáfűzte, ne higgyék azt, hogy az olajügyekhez, a földügyekhez, a  trafikügyhöz hasonlóan ezt is a szőnyeg alá lehet seperni, bárki is nyerje meg a következő választásokat. Tájékoztatása szerint éppen azért választották a demonstráció helyszínéül a Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóság előtti területet, mert ez az a szervezet, amely leginkább asszisztál a "költségvetési lenyúlásokhoz".

Felhívta a figyelmet arra: annak ellenére nem indult érdemi vizsgálat, hogy a lakásáról házkutatás alkalmával elvitt iratokból pontosan kiderül, hogy hol találhatóak a felelősök körei - mondta Horváth András. 

Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője a tüntetésen arra figyelmeztetett: nem lehet hagyni, hogy a nagy halak megússzák a csalásokat, miközben kishalakat folyamatosan egzecíroztatja az adóhatóság. Ezért a nyilvánosság erejével arra kell bátorítani a NAV többi dolgozóját is, hogy merjenek kiállni a csalók leleplezése érdekében - tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a politikai pártok viszonya "baráti" a korrupcióhoz, ezért mindenkit arra szólított fel, jól nézzék meg, hogy kinek nyújtanak támogatást.

A demonstráció résztvevői, a többi között "Csak nagy halak úszhatNAV", Nyugtával dicsérd a NAV-ot", "Adócsalás helyett évente 100 stadiont" feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

Ugyanakkor áfacsalt termékeknek nevezett élelmiszereket, étolajat, cukrot, mosóport, tejet, kávét és rizst gyűjtöttek a helyszínen, amelyet a tüntetés végén rászorulók között osztottak szét.

A demonstrációt az Anonymous Operation Hungary, az alkotmány nem játék, Hallgatói Hálózat, a Humán Platform, a Krétakör Levegő Munkacsoport, a Valódi Demokráciát Most!, az Occupy Hungary, a Védegylet, és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége szervezte.   

Horváth András, a NAV volt munkatársa tavaly november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A volt NAV dolgozó feljelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) december 9-én hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást. Ugyanakkor a NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs