hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Továbbra is felfüggesztés alatt vannak az OTT-ONE részvényei

  • adozona.hu

Változatlanul érvényes az OTT-ONE Nyrt. részvények tőzsdei kereskedésének felfüggesztése, mert a kibocsátó könyvvizsgálója visszavonta a társaság 2019. évi éves beszámolójára vonatkozó auditori jelentését. Az OTT-ONE – bár időközben közzétette a 2020-ra és a 2021. I. félévre vonatkozó jelentéseit – így továbbra sem felel meg az MNB korábbi határozatában foglaltaknak, amely szerint a tőzsdei kereskedés újraindításához valamennyi tájékoztatási kötelezettségének maradéktalanul eleget kell tennie.

Az OTT-ONE Nyrt. (OTT-ONE) rendkívüli tájékoztatása szerint könyvvizsgálója – a Pénzügyminisztérium Számviteli és Közfelügyeleti Főosztálya által lefolytatott minőségellenőrzési eljárást lezáró határozatnak eleget téve – április 12-én visszavonta a kibocsátó 2019. évi éves jelentésének részét képező független könyvvizsgálói jelentését. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátó továbbra sem felel meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly április 16-ai, a részvényei tőzsdei kereskedésének felfüggesztésére vonatkozó határozatában rögzített elvárásnak.

Eszerint ugyanis az OTT-ONE-nak nemcsak a felfüggesztésre közvetlen okot adó közzétételét, de az időközben keletkező valamennyi rendszeres és rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét maradéktalanul teljesítenie kell. Az intézkedés kiszűri annak lehetőségét, hogy a pénzügyi, gazdálkodási adatokra vonatkozó információhiányos időszakban nem kellően megalapozott befektetési döntések szülessenek az OTT-ONE részvények kapcsán.

Mint emlékezetes, az MNB tavaly azért függesztette fel a kibocsátó részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó hiányosan – lényegi, a tőzsdei befektetők számára megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta a 2020-as pénzügyi év könyvvizsgálatára vonatkozó megbízását.

Ezt követően a jegybank 2021. május 17-én 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTT-ONE-ra, mivel (összefüggésben az auditor hiányával) elmulasztotta határidőre közzétenni a 2020. évre vonatkozó, független könyvvizsgálói jelentést is tartalmazó éves jelentését. Az MNB ezután tavaly november 29-én újabb 1 millió forintos felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátót a 2021. I. félévi jelentés közreadásának elmulasztása miatt. A jegybank mindkét alkalommal felszólította az OTT-ONE-t az elmaradt közzétételek haladéktalan pótlására.

Az MNB időközben célvizsgálatot is végzett a kibocsátónál a tiltott piaci manipulációra, a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartását áttekintve. Ennek nyomán 111 millió forint bírságot szabott ki, mert az OTT-ONE többször elmulasztotta közzétenni rendkívüli tájékoztatását a részvényei értékét, hozamát érintő információkról. Eközben nem érdemi, illetve olykor nem megalapozott, nem teljes körű vagy valótlan információkat tett közzé, később mellőzve az azokat negatívan korrigáló tájékoztatásokat. A kibocsátó emellett számos esetben a keletkező bennfentes információkat nem haladéktalanul tette közzé.

Noha az OTT-ONE időközben elkészítette és közzétette 2020-as éves jelentését, illetve 2021. I. félévi jelentését, a 2019. évi beszámolóra vonatkozó független könyvvizsgáló jelentés visszavonása okán továbbra sem teljesíti az MNB korábbi határozatában előírt feltételeket, hiszen az éves jelentés elengedhetetlen tartalmi eleme a független könyvvizsgálói jelentés. Az MNB eközben párbeszédet is folytat a kibocsátóval annak érdekében, hogy az OTT-ONE az MNB korábbi célvizsgálatának egyes, a befektetők szempontjából releváns megállapításaival összefüggésben is tájékoztassa a nyilvánosságot. A kibocsátó részvényei – a befektetők érdekeinek védelmében – valamennyi, rendszeres és rendkívüli közzététel maradéktalan pótlásával térhetnek majd vissza a Budapesti Értéktőzsde kereskedési rendszerébe.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs