hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Aszálykár: támogatást nyújt a gazdáknak az Európai Bizottság

  • lapszemle

A tartós aszályhelyzet számos EU-országban érinti a szántóföldi növények és az állati takarmány termelését. Ezért az Európai Bizottság lazít a szigorú szabályokon, illetve lehetővé teszi a támogatások korábbi kifizetését is – írja az agroinform.hu.

A lap idézi Phil Hogan mezőgazdaságért felelős biztost, aki nagyon aggódik a kedvezőtlen és hosszadalmas éghajlati fejlemények miatt. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság, mint mindig, kész támogatni az aszály által érintett mezőgazdasági termelőket számos eszközzel, beleértve a magasabb előlegeket, a zöldségigényektől és az állami támogatásoktól való eltéréseket. A közös agrárpolitika már biztosít biztonsági hálót azoknak a gazdáknak, akiket váratlan időjárási kár ér. Bátorítom a tagállamokat, hogy vizsgálják meg a jogalkotásukban előírt valamennyi lehetséges intézkedést – mondta az Európát sújtó aszály kapcsán s.

A meglévő közös agrárpolitikai jogszabályok keretében nyújtott támogatáson túl két konkrét határozatot hozott az Európai Bizottság annak érdekében, hogy segítse a gazdálkodókat a szárazság elleni védekezésben.

• Magasabb előlegfizetések: a mezőgazdasági termelők az év vége helyett már 2018 közepe óta megkaphatják közvetlen kifizetésük 70 százalékát és a vidékfejlesztési kifizetések 85 százalékát.

• El lehet térni az egyedi környezetvédelmi követelmények alól. Nevezetesen a termesztési diverzifikáció és az ökológiai fókuszterületre vonatkozó szabályok megengedik, hogy az ezzel érintett földeken takarmánynövényeket is előállítsanak. Figyelembe veszik továbbá a zöldségekre vonatkozó további eltérések elfogadását, hogy a mezőgazdasági termelők számára kedvezőbb feltételeket biztosítsanak a takarmány-előállításhoz, és kielégítsék a téli kultúrák időben történő vetéséhez szükséges igényeket. Ezek az intézkedések különösen előnyösek az állattenyésztők számára.

A jelenlegi mezőgazdasági állami támogatási szabályok szerint – szigorú feltételek mellett – az aszály által okozott károk legfeljebb 80 százalékát lehet kárigényként benyújtani. Az EB jóváhagyása nélkül kártérítésre a tagállamok legfeljebb 15 000 eurót nyújthatnak mezőgazdasági termelőnként három év alatt de minimis támogatásként.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink