Tállai szerint segély helyett munkahelyre, Burány szerint adómérséklésre van szükség

  • MTI/Adózóna

A gazdaságvédelmi intézkedésekről, a kata szigorításáról és az önkormányzatokról is beszéltek képviselők a napirend előtti felszólalásokban az Országgyűlés keddi ülésén.

Burány Sándor (Párbeszéd) szerint elégtelenek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései. A járvány gazdasági hatásainak enyhítése, semlegesítése fontos cél Európában, mert a járvány a munkahelyeket is veszélybe sodorta – fogalmazott. Úgy vélte, elsősorban azon kell gondolkodni, hogy mely intézkedésekkel lehet megőrizni a munkahelyeket és segíteni az állásukat elvesztőkön. Emellett a terhek könnyítésén kellene dolgoznia a kormánynak, ehelyett szigorítanak a katán, megnehezítve az adónemet igénybe vevők helyzetét. Hozzátette: a kormány nem az adóterhek mérséklésén dolgozik, hanem megbüntette a kisvállalkozókat.
   
Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában kifejtette: a képviselő megint azt követeli, hogy minél több és hosszabb időre segélyt adjanak az embereknek. A kormány szerint nem segélyt kell biztosítani az embereknek, hanem a munkahelyek megőrzésére, újak létrehozására kell összpontosítani, a gazdaságvédelmi akcióterv is ezen elv alapján készült el. 

Az államtitkár kitért rá: a kata eredeti célja a kisvállalkozások segítése volt egyszerűsített adózással, nem pedig azoknak a vállalkozásoknak szánták, amelyek nagy cégeknek számláznak. Az utóbbiakat érinti a mostani változás.

Varju László (DK) arról beszélt, hogy a járvány idején a kormány magukra hagyta az önkormányzatokat. Az önkormányzatok a kormány helyett végezték munkájukat, álltak helyt, de köszönet helyett folyamatos megszorításokkal kell megküzdeniük. Úgy látja, a cél azoknak a településeknek a büntetése, ahol az emberek nemet mondtak a Fideszre, pedig tiszteletben kellene tartani az emberek döntését – fogalmazott.
    
Tállai András hangsúlyozta: az ellenzéknek tavaly ősszel sikerült elnyernie néhány önkormányzat vezetését, és azóta azt gondolják, hogy az önkormányzati gazdálkodás csak kéregetésről és a kormányra mutogatásról szól. Ez a pozíció felelősséggel jár, nem könnyű feladat, de nem lehet azt csinálni, hogy amint nehézség merül fel, a kormánytól kérnek pénzt – mondta. 

Szó volt még a zöldfelületek védelméről és a vásárosnaményi ruhagyár dolgozóiról is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close