hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja-mentes minimálbér-emelés, üzemanyagköltség-támogatás Romániában

  • MTI

A román kormány az egy hónappal ezelőtt megígért szociális intézkedéscsomag részeként lehetővé tette a versenyszféra munkáltatóinak, hogy adómentesen 200 lejjel (15 572 forint) növeljék a minimálbért dolgozóik számára, illetve rendeletet fogadott el a személy- és áruszállítók megsegítéséről, amelyek üzemanyagköltség-támogatásban részesülhetnek.

A szerdai kormányülésen az ezzel kapcsolatban elfogadott rendeleteket Dan Carbunaru kormányszóvivő ismertette. Elmondta, hogy a minimálbéremelésre vonatkozó döntés lehetővé teszi, hogy a versenyszférában működő vállalkozások 200 lejjel növeljék a minimálbérrel alkalmazott dolgozóik jövedelmét úgy, hogy erre az összegre a dolgozóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, a vállalkozóknak pedig a járulékokat nem kell befizetniük az államkasszába.

A román kormány ezzel a magas infláció miatt nehéz helyzetbe került dolgozókon akar segíteni, de a vállalkozókat is támogatni akarja. Jelenleg 2550 lej (198 540 forint) a bruttó minimálbér, a rendelet értelmében június 1-jétől a vállalkozók 2750 lejre emelhetik, de nem kötelező számukra. A közszférában dolgozókra nem érvényes a rendelkezés. Azok minimálbére is emelhető, akiket június 1. és az idei év vége között fognak alkalmazni.

A kabinet egy másik rendelete szerint mintegy 3 ezer személy- és áruszállító vállalat összesen 300 millió lej (23,35 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásban részesül azzal, hogy vállalatonként legtöbb 400 ezer euró értékben vásárolt üzemanyagért literenként 0,50 lejes (39 forint) költségmegtérítésben részesülnek.

Áprilisban 13,8 százalékra gyorsult Romániában az infláció, az üzemanyag csaknem 36 százalékkal került többe a tavalyi év negyedik hónapjához képest.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Befejezetlen beruházás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Energia-nyilatkozat – lakossági fogyasztó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyéni cég kft.-vé átalakulás és a tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 június
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs