hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorúbb szabályok jöhetnek a fogyasztói hitelezésnél

  • lapszemle

Gyökeresen átalakultak a fogyasztói vásárlási szokások: a pandémia után is időről-időre beszűkülhet a személyes fizikai tér, miközben szinte mindenkinek elérhetővé váltak a digitális beszerzési lehetőségek. Az Európai Unió felismerte: a fogyasztói hitelezésnek is lépést kell tartania az átalakulással. Jogalkotási javaslatuk egyúttal reagál az eleddig nem vagy alig szabályozott új piaci szereplők és termékek okozta kihívásokra, illetve a digitalizáció hozadékaként az információk újfajta közzétételére és a fogyasztók hitelképességének automatizált döntéshozatali rendszerek segítségével történő vizsgálatára is – írja tanulmányában dr. Csongrádi Erika az mnb.hu-n.

Az Európai Bizottság felismerte azt, hogy a fogyasztóihitel-irányelv (CCD) 2008. évi hatályba lépése óta jelentősen megváltoztak a fogyasztói szokások, másrészt a digitálisan is elérhető szolgáltatások, illetve finanszírozási módok köre. Ezért javaslatot dolgoztak ki a szabályozás átfogó felülvizsgálatára.

Az európai uniós tapasztalatok szerint ráadásul a nem szabályozott kockázatos termékek és nem egyértelműen szabályozott új piaci szereplők megjelenése – a korlátozott mértékű fogyasztói tudatossággal társulva – a fogyasztók helyzetét és viselkedésmódját kihasználó gyakorlatokhoz, a fogyasztók hitelképességének alapos vizsgálata nélkül nyújtott hitelekhez, továbbá az egyedi körülményeik, vagy akár a pandémia miatt kialakult rendszerszintű gazdasági zavarok miatt könnyen eladósodó fogyasztókhoz vezetett. Ezek ugyancsak a jelenlegi szabályozás módosításának szükségességét támasztja alá.

Az új stratégia zöld, digitális, és minden fogyasztóra figyel, továbbá korlátokat szab a szürkezónás szereplőknek, termékeknek.

A javaslatcsomagot következő lépésként az Európai Parlament és a Tanács tárgyalja meg, elfogadása esetén a módosított fogyasztóihitel-irányelv itthon is jelentős jogszabályi és felügyelési változásokkal jár majd a jövőben – olvasható az mnb.hu-n.

A teljes írást ITT találja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó ingatlanjában házastárs tulajdonszerzése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Külföldről kapott osztalék

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs