hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Székhelyszolgáltatók, régiségkereskedők: jelenteni kell a pénzmosásgyanút!

  • adozona.hu

Január 10-étől bővült a pénzmosás gyanúját jelezni köteles szolgáltatók köre – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság tájékoztatást tett közzé honlapján az érintettekről, a használandó nyomtatványokról, és az azokra vonatkozó kitöltési útmutatóról.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) szerint 2020. január 10-étől bővül azon szolgáltatók köre, akiknek bejelentést kell tenniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a tevékenységük során tapasztalt pénzmosásgyanús körülményekről. Az erre vonatkozó rendelkezéseket a Pmt. 31. § (1) bekezdése, valamint az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló 2017. évi LII. törvény (Kit.) 4. paragrafusának (2) bekezdése tartalmazzák.

Kapcsolattartót kell megadniuk például a székhelyszolgáltatóknak vagy a kriptovalutával kereskedőknek is. A kapcsolattartó – úgynevezett „kijelölt személy” – adatairól az érintett szolgáltatók kötelesek tájékoztatni a NAV-ot.

Kapcsolattartót kell kijelölniük az eddigieken túl:

– a székhelyszolgáltatóknak,

– a virtuális és törvényes fizetőeszközök, illetve virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatóknak,

– a letétkezelő pénztárca-szolgáltatóknak, valamint

– a kulturális javak – műalkotások, régiségek – kereskedelmével vagy közvetítésével foglalkozó szolgáltatóknak is.

Az erre szolgáló VPOP_KSZ17 elnevezésű nyomtatvány – amely tartalmazza a szolgáltató, valamint a kijelölt személy adatait – a NAV honlapján, itt érhető el.

A nyomtatványt az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) keretprogramban kell kitölteni, a program telepítéséhez segítséget itt talál.

A nyomtatványt kizárólag elektronikusan, az ügyfélkapun vagy a cégkapun keresztül lehet beküldeni a NAV-hoz.

A kitöltés előtt olvassa el a nyomtatvány kitöltési útmutatóját! További kérdés, észrevétel esetén keresse e-mailben a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodát az alábbi címen: [email protected]

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék feloldása

Nagy Norbert

adószakértő

Tao – Jogdíjból származó nyereség

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3