hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sok apa kihagyja ezt a lehetőséget. Szakadék a nemek között

  • MTI

Az apák kevesebb mint fele él a számukra biztosított gyermekgondozási szabadsággal gyermeke születése után – állapította meg egy szerdán publikált globális jelentés, amely arra is rámutatott, hogy a nők és férfiak fizetése közötti jelentős különbségnek is komoly szerepe van ebben.

A 187 országból mintegy 90 biztosít néhány napos vagy hetes fizetett apasági szabadságot a gyermekük születése után az apáknak, hogy ezzel is támogassa a nemi egyenlőséget, bevonja a férfiakat a gyermekgondozásba – ismertette a Promundo. Az amerikai központú szervezet hét országban csaknem 12 ezer emberrel végzett kutatásából kiderült, hogy a férfiaknak kevesebb mint a fele vette ki a teljes neki járó apasági szabadságot gyermeke születése vagy örökbefogadása után. A kanadai férfiak többsége arra hivatkozott, hogy döntésük mögött pénzügyi aggodalmaik álltak.

Egy másik tanulmány megállapította: 20 országból 15-ben a férfiak többsége vélte úgy, hogy a pelenkázás, a fürdetés és az etetés a nők dolga. Ezt a nézetet Egyiptomban, Indiában, Pakisztánban, Moldovában, Nigériában és Maliban a férfiak több mint 80 százaléka vallja.

A Promundo jelentésének társszerzője, Brian Heilman hangoztatta: ilyen otthoni elvárások tartják vissza a nőket karriercéljaik elérésétől.

Kétszázkét évbe telik, amíg megvalósulhat a nők és férfiak gazdasági egyenjogúsága – állapította meg az a nemek közötti szakadékkal foglalkozó 2018-as globális jelentés, amelyet a Világgazdasági Fórum bocsátott ki.

A nemek közötti egyenlőtlenségről háromévenként tanácskozó Woman Deliver konferencia jelentése szerint Kanadában a férfiak 40 százaléka, Japánban 35 százaléka nem vett ki apasági szabadságot legutóbb született gyermeke után. Brazíliában a férfiak 27 százaléka, Argentínában 20 százaléka, Hollandiában 18 százaléka, Nagy-Britanniában 16 százaléka nem élt az apasági szabadsággal, holott a legtöbb nő szerint az anyáknak fizikailag és szellemileg is jobb, ha az apák legalább két hétig szabadságon vannak a gyermek születése után.

Az Egyesült Államokban nincs kötelezően kiadandó anyasági vagy apasági szabadság, a munkaadók maguk határozzák meg, hogy mennyi szabadságot engedélyeznek a gyermek születése után.

A Promundo programigazgatója, Kato-Wallace szerint a munkahelyeken meg kell változtatni a normákat és a kultúrát. Mint mondta: a vállalatok és szervezetek vezetőinek személyes példát is kell mutatniuk azzal, hogy maguk is apasági szabadságra mennek gyermekük születése után, s ezzel másokat is erre ösztönöznek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close