hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Perel a fővárosi önkormányzat a szolidaritási hozzájárulás mértéke miatt

  • MTI

A fővárosi önkormányzat ma benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester mai sajtótájékoztatóján.

A közigazgatási perben szeretnének érvényt szerezni a budapestiek jogainak, mivel a szolidaritási hozzájárulás idei összege 58 milliárd forint, ez a "sarc" törvénytelen, mert a mértéke 25 milliárddal magasabb, mint azok az állami normatívák, amelyeket a fővárosi önkormányzat kap a kötelező feladatainak ellátásához – ecsetelte Karácsony Gergely.

A főváros a keresetben azonnali jogvédelmet kér azért, hogy az államkincstár a per jogerős lezártáig ne emelhesse le a fővárosi önkormányzat számlájáról a vitatott összeget – közölte a főpolgármester. Kifejtette: a nemzetközi egyezmények, az alaptörvény és az önkormányzati törvény is kimondja, hogy az önkormányzatok kötelező feladataik ellátásához állami támogatásra jogosultak, és nem lehet elvonni vagyonukat, tulajdonukat.

"A fővárosi önkormányzat zsebében turkál a kormány, amikor 25 milliárd forint saját bevételét elvonja a központi költségvetés céljaira" – fogalmazott.

Karácsony Gergely kitért arra is, szerinte nem igaz, hogy a szolidaritási hozzájárulásból a szegény önkormányzatokat finanszírozzák, hiszen ez a pénz a központi költségvetésbe folyik be, és a büdzséből a kormány, valamint a parlament döntése alapján "mindenféle célokat lehet finanszírozni".

Kiemelte, szó sincs arról, hogy a főváros ne lenne szolidáris önkormányzat: "pontosan tudjuk, hogy a nemzet fővárosának lenni óriási felelősség. Ezt a felelősséget érezzük akkor, amikor nem engedjük a kormányzati megszorítások árnyékában sem, hogy csökkenjen a budapesti közszolgáltatások minősége, hiszen Budapesten termelik meg a magyar gazdasági teljesítmény 38 százalékát" – fogalmazott a főpolgármester.

A nemzet fővárosa megküzd a bevételeiért a saját és az ország érdekében – szögezte le Karácsony Gergely.

Kérdésekre válaszolva elmondta, ha megnyerik a pert, akkor szerinte "kártyavárként omlik össze" az önkormányzati finanszírozás ügye, és akkor a kormánynak újra kell gondolnia a rendszert.

Leginkább annak a kimondását várják a bíróságtól, hogy az önkormányzatok saját bevételeit a kormány nem veheti el – közölte Karácsony Gergely, hozzátéve: nem a költségvetési törvény alkotmányellenességét szeretnék kimondatni, hanem a Pénzügyminisztérium döntésének elmulasztását viszik a bíróság elé.

Szerinte ha megnyerik a pert, akkor az az önkormányzatiság védelmében nagyon fontos előrelépés lesz, és egyben a per tesztje annak is, hogy a "Magyarországon a jogállam még nyomokban kimutatható-e".

A főpolgármester közölte, a keresetet a Magyar Államkincstár ellen nyújtják be. Bíznak benne, hogy a perben még idén születik jogerős döntés – mondta, megjegyezve, tudomásuk szerint a bíróságnak 15 napon belül döntenie kell a jogvédelemről.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1