hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Otthonfelújítási támogatás vagy falusi csok: melyik lehet a befutó nagyobb felújításnál?

  • adozona.hu

A falusi csok és a lakásfelújítási támogatás között a felhasználást tekintve több átfedés is van, vagyis vannak sokan, akik ugyanarra a lakáscélra különböző állami támogatások közül is választhatnak. A Bank360 elemzői arra keresték a választ, hogy az arra jogosultaknak falusi csokból vagy lakásfelújítási támogatásból érdemes-e inkább nekivágni egy ingatlan korszerűsítésének.

Amennyiben valaki olyan településen szeretne ingatlant bővíteni vagy korszerűsíteni, ahol elérhető a falusi csok, azzal a dilemmával szembesülhet, hogy bizonyos munkálatokat a falusi csok és az otthonfelújítási kölcsön terhére is elvégezhet.

A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény speciális formája, 2019 júliusában vezették be. A támogatás, azok számára, akik valamelyik preferált kistelepülésen élnek, ingatlanbővítésre vagy -korszerűsítésre is felhasználható,ingatlanvásárlás nélkül.

Ezekre a célokra azonban szintén elérhető a lakásfelújítási támogatás, felmerül tehát a kérdés, hogy kinek, melyik támogatást érdemes választania. A Bank360 szakértői összegyűjtöttek néhány fontos szempontot, melyek alapján választani lehet a két támogatás között.

Gyermek nélkül felvehető a támogatás?

A gyermekvállalás mindkét támogatáshoz kötelező, van azonban egy fontos különbség: a lakásfelújítási támogatás csak akkor elérhető, ha a gyermek már megszületett vagy a magzat legalább 12 hetes, a falusi csokot viszont a jövőben tervezett gyerekek után is fel lehet venni.

Mitől függ, hogy mennyi támogatást lehet igénybe venni?

A falusi csoknál a gyerekek száma határozza meg az igényelhető támogatás összegét, a lakásfelújítási támogatásnál pedig a felújítás során kiegyenlített számlák összege, azzal a feltétellel, hogy az elszámolt anyagköltség és munkadíj aránya csak 50-50 százalék lehet, a támogatás pedig legfeljebb a felújítási költségek felét fedezheti, maximum hárommillió forintot.

Ez alapján így alakul az igénybe vehető támogatás összege:

Maximálisan igényelhető vissza nem térítendő támogatás saját ingatlan korszerűsítésére

 

Falusi csok

Lakásfelújítási támogatás

Gyermek nélkül

0 forint

0 forint

Egy gyermekkel

300 000

3 000 000

Két gyermekkel

1 300 000

3 000 000

Három gyermekkel

5 000 000

3 000 000

Ugyanezek a tényezők befolyásolják a támogatások mellé felvehető kölcsönök összegét is, lényeges különbség ugyanakkor, hogy a lakásfelújítási kölcsön összege már tartalmazza a későbbi támogatás összegét, a falusicsok-hitel viszont nem.

Maximálisan igényelhető kamattámogatott jelzáloghitel saját ingatlan korszerűsítésére

 

Falusi csok

Lakásfelújítási támogatás

Gyermek nélkül 0 forint 0 forint
Egy gyermekkel 0 forint 6 000 000*
Két gyermekkel 5 000 000 6 000 000*
Három gyermekkel 7 500 000 6 000 000*

* a hitelösszegbe a teljes lakásfelújítási támogatás betörleszthető

Meg kell tervezni a korszerűsítést az igénylés előtt?

Míg a falusi csok esetében az előre megkötött támogatási szerződésben részletezett munkálatokat kell elvégezni, a lakásfelújítási támogatásnál ez a folyamat egyszerűbb, hiszen a támogatás igénylése nem a munkálatok megkezdése előtt történik, hanem utána. Ugyanakkor – ahogy a lakásfelújítási munkálatok megkezdése előtt mindig – ebben az esetben is érdemes pontosan megtervezni előre a folyamatot.

Hogyan történik a folyósítás?

A lakásfelújítási támogatás igénylése utólag, az utolsó számla kifizetése után történik, vagyis a felújítás költségeit az igénylőnek kell finanszíroznia. Ehhez lehet ugye akár a lakásfelújítási kölcsönt is igénybe veheti, ami 3 százalékos kamattal vehető fel.

A falusi csoknál szintén utólagos folyósításra lehet számítani, ugyanakkor a nagyobb volumenű munkák esetén a készültségi fokkal arányosan, szakaszosan is történhet a folyósítás, így pedig nem feltétlenül kell rendelkezni a teljes, felújításra szánt összeggel előre.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a folyósítás után?

A lakásfelújítási támogatásnál a folyósítás után még fél évig számíthat ellenőrzése az igénylő, mely során azt nézhetik meg, hogy az elszámolt munkálatok a leírtak szerint történtek-e meg. Ezután azonban nem köti semmilyen feltétel a támogatott családokat.

A falusi csok ennél szigorúbb: az ingatlanra 10 évre elidegenítési jog kerül, vagyis nem lehet eladni, és kiadni sem - előbbire csak kivételes esetekben van lehetőség. Emellett az előre vállalt gyermekek meg nem születése a támogatás visszafizetését vonhatja maga után.

Mire használható fel mindkét támogatás?

Az alábbi korszerűsítési munkálatokra mindkét támogatás felhasználható:

●     közművesítés: víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,

●     fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,

●     fűtéskorszerűsítés: a falusi csokról szóló rendelet központi fűtés kialakítását vagy cseréjét teszi lehetővé, a lakásfelújítási támogatásnál egyszerűen a fűtési rendszerre hivatkozik a rendelet. A megújuló energiaforrások alkalmazása mindkét esetben támogatott.

●     szigetelés: itt is van egy különbség; a falusi csok a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat teszi lehetővé, a lakásfelújítási támogatásnál ezek mellett a lábazatszigetelés költségei is elszámolhatók.

●     nyílászárócsere: a falusi csok kifejezetten a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréjét támogatja, a lakásfelújítási támogatásnál ezzel szemben minden nyílászárócsere elfogadható, emellett elszámolható a redőny, a spaletta, a szúnyogháló, sőt akár a biztonsági rács felhelyezése is.

●     tető cseréje, felújítása, szigetelése,

●     kémény építése, korszerűsítése,

●     belső tér felújítása: a falusi csokkal a belső burkolat cseréje, a galériaépítés, a belső elektromos- és vízhálózat csere, a fürdőszoba és WC-felújítás, illetve a konyhafelújítás oldható meg. A lakásfelújítási támogatással ezen felül cserélhetőek például a dugaljak, a villanykapcsolók, küszöbök vagy belső párkányok, de akár a helyiségek festése, tapétázása is kivitelezhető. 

●     a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása: mindkét támogatással megoldható, a falusi csoknál viszont van egy plusz feltétel, így a korszerűsítési költségek legfeljebb 30 százaléka fordítható erre,

●     kerítés építése (falusi csoknál csak a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig van erre lehetőség, ezt együtt kell számolni az előző ponttal).

A két támogatás akár kombinálható is, csak a számlákra kell ügyelni

Egyik támogatás igénybevétele sem zárja ki a másik támogatás igénylését, tehát a falusi csok és az otthonfelújítási támogatás akár kombinálható is, amennyiben a felújítás költségei meghaladják azt az összeget, mely a két támogatási formával külön-külön igénybe vehető. Arra azonban oda kell figyelni, hogy ugyanaz a számla nem számolható el mindkét támogatásnál, ezt a Magyar Államkincstár külön ellenőrzi.

Mivel a felújítási támogatás több célra használható fel a falusi csoknál, célszerű már a munkálatok megtervezésekor, az igénylés előtt eldönteni, hogy a különböző költségelemeket melyik támogatási forma segítségével szeretnénk fedezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átmeneti bányászjáradékos munkaideje

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs