hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Otthonfelújítási támogatás vagy falusi csok: melyik lehet a befutó nagyobb felújításnál?

  • adozona.hu

A falusi csok és a lakásfelújítási támogatás között a felhasználást tekintve több átfedés is van, vagyis vannak sokan, akik ugyanarra a lakáscélra különböző állami támogatások közül is választhatnak. A Bank360 elemzői arra keresték a választ, hogy az arra jogosultaknak falusi csokból vagy lakásfelújítási támogatásból érdemes-e inkább nekivágni egy ingatlan korszerűsítésének.

Amennyiben valaki olyan településen szeretne ingatlant bővíteni vagy korszerűsíteni, ahol elérhető a falusi csok, azzal a dilemmával szembesülhet, hogy bizonyos munkálatokat a falusi csok és az otthonfelújítási kölcsön terhére is elvégezhet.

A falusi csok a családi otthonteremtési kedvezmény speciális formája, 2019 júliusában vezették be. A támogatás, azok számára, akik valamelyik preferált kistelepülésen élnek, ingatlanbővítésre vagy -korszerűsítésre is felhasználható,ingatlanvásárlás nélkül.

Ezekre a célokra azonban szintén elérhető a lakásfelújítási támogatás, felmerül tehát a kérdés, hogy kinek, melyik támogatást érdemes választania. A Bank360 szakértői összegyűjtöttek néhány fontos szempontot, melyek alapján választani lehet a két támogatás között.

Gyermek nélkül felvehető a támogatás?

A gyermekvállalás mindkét támogatáshoz kötelező, van azonban egy fontos különbség: a lakásfelújítási támogatás csak akkor elérhető, ha a gyermek már megszületett vagy a magzat legalább 12 hetes, a falusi csokot viszont a jövőben tervezett gyerekek után is fel lehet venni.

Mitől függ, hogy mennyi támogatást lehet igénybe venni?

A falusi csoknál a gyerekek száma határozza meg az igényelhető támogatás összegét, a lakásfelújítási támogatásnál pedig a felújítás során kiegyenlített számlák összege, azzal a feltétellel, hogy az elszámolt anyagköltség és munkadíj aránya csak 50-50 százalék lehet, a támogatás pedig legfeljebb a felújítási költségek felét fedezheti, maximum hárommillió forintot.

Ez alapján így alakul az igénybe vehető támogatás összege:

Maximálisan igényelhető vissza nem térítendő támogatás saját ingatlan korszerűsítésére

 

Falusi csok

Lakásfelújítási támogatás

Gyermek nélkül

0 forint

0 forint

Egy gyermekkel

300 000

3 000 000

Két gyermekkel

1 300 000

3 000 000

Három gyermekkel

5 000 000

3 000 000

Ugyanezek a tényezők befolyásolják a támogatások mellé felvehető kölcsönök összegét is, lényeges különbség ugyanakkor, hogy a lakásfelújítási kölcsön összege már tartalmazza a későbbi támogatás összegét, a falusicsok-hitel viszont nem.

Maximálisan igényelhető kamattámogatott jelzáloghitel saját ingatlan korszerűsítésére

 

Falusi csok

Lakásfelújítási támogatás

Gyermek nélkül 0 forint 0 forint
Egy gyermekkel 0 forint 6 000 000*
Két gyermekkel 5 000 000 6 000 000*
Három gyermekkel 7 500 000 6 000 000*

* a hitelösszegbe a teljes lakásfelújítási támogatás betörleszthető

Meg kell tervezni a korszerűsítést az igénylés előtt?

Míg a falusi csok esetében az előre megkötött támogatási szerződésben részletezett munkálatokat kell elvégezni, a lakásfelújítási támogatásnál ez a folyamat egyszerűbb, hiszen a támogatás igénylése nem a munkálatok megkezdése előtt történik, hanem utána. Ugyanakkor – ahogy a lakásfelújítási munkálatok megkezdése előtt mindig – ebben az esetben is érdemes pontosan megtervezni előre a folyamatot.

Hogyan történik a folyósítás?

A lakásfelújítási támogatás igénylése utólag, az utolsó számla kifizetése után történik, vagyis a felújítás költségeit az igénylőnek kell finanszíroznia. Ehhez lehet ugye akár a lakásfelújítási kölcsönt is igénybe veheti, ami 3 százalékos kamattal vehető fel.

A falusi csoknál szintén utólagos folyósításra lehet számítani, ugyanakkor a nagyobb volumenű munkák esetén a készültségi fokkal arányosan, szakaszosan is történhet a folyósítás, így pedig nem feltétlenül kell rendelkezni a teljes, felújításra szánt összeggel előre.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a folyósítás után?

A lakásfelújítási támogatásnál a folyósítás után még fél évig számíthat ellenőrzése az igénylő, mely során azt nézhetik meg, hogy az elszámolt munkálatok a leírtak szerint történtek-e meg. Ezután azonban nem köti semmilyen feltétel a támogatott családokat.

A falusi csok ennél szigorúbb: az ingatlanra 10 évre elidegenítési jog kerül, vagyis nem lehet eladni, és kiadni sem - előbbire csak kivételes esetekben van lehetőség. Emellett az előre vállalt gyermekek meg nem születése a támogatás visszafizetését vonhatja maga után.

Mire használható fel mindkét támogatás?

Az alábbi korszerűsítési munkálatokra mindkét támogatás felhasználható:

●     közművesítés: víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,

●     fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,

●     fűtéskorszerűsítés: a falusi csokról szóló rendelet központi fűtés kialakítását vagy cseréjét teszi lehetővé, a lakásfelújítási támogatásnál egyszerűen a fűtési rendszerre hivatkozik a rendelet. A megújuló energiaforrások alkalmazása mindkét esetben támogatott.

●     szigetelés: itt is van egy különbség; a falusi csok a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat teszi lehetővé, a lakásfelújítási támogatásnál ezek mellett a lábazatszigetelés költségei is elszámolhatók.

●     nyílászárócsere: a falusi csok kifejezetten a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréjét támogatja, a lakásfelújítási támogatásnál ezzel szemben minden nyílászárócsere elfogadható, emellett elszámolható a redőny, a spaletta, a szúnyogháló, sőt akár a biztonsági rács felhelyezése is.

●     tető cseréje, felújítása, szigetelése,

●     kémény építése, korszerűsítése,

●     belső tér felújítása: a falusi csokkal a belső burkolat cseréje, a galériaépítés, a belső elektromos- és vízhálózat csere, a fürdőszoba és WC-felújítás, illetve a konyhafelújítás oldható meg. A lakásfelújítási támogatással ezen felül cserélhetőek például a dugaljak, a villanykapcsolók, küszöbök vagy belső párkányok, de akár a helyiségek festése, tapétázása is kivitelezhető. 

●     a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása: mindkét támogatással megoldható, a falusi csoknál viszont van egy plusz feltétel, így a korszerűsítési költségek legfeljebb 30 százaléka fordítható erre,

●     kerítés építése (falusi csoknál csak a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig van erre lehetőség, ezt együtt kell számolni az előző ponttal).

A két támogatás akár kombinálható is, csak a számlákra kell ügyelni

Egyik támogatás igénybevétele sem zárja ki a másik támogatás igénylését, tehát a falusi csok és az otthonfelújítási támogatás akár kombinálható is, amennyiben a felújítás költségei meghaladják azt az összeget, mely a két támogatási formával külön-külön igénybe vehető. Arra azonban oda kell figyelni, hogy ugyanaz a számla nem számolható el mindkét támogatásnál, ezt a Magyar Államkincstár külön ellenőrzi.

Mivel a felújítási támogatás több célra használható fel a falusi csoknál, célszerű már a munkálatok megtervezésekor, az igénylés előtt eldönteni, hogy a különböző költségelemeket melyik támogatási forma segítségével szeretnénk fedezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angol állampolgár tartózkodási engedélye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózás

Széles Imre

tb-szakértő

Betegszabadság számítása 2021

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close