hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Otthonfelújítási támogatás: kétezren már megkapták, figyeljen az időzítésre!

  • adozona.hu

A támogatás év eleji bevezetése óta több, mint kétezer esetben, 3 milliárd forintot meghaladó értékben hagyott jóvá lakásfelújítási támogatást a Magyar Államkincstár – tudta meg a Bank360.hu a családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalától. Több ezer igénylés van még folyamatban, az elfogadott számlák között az anyagköltség dominál.

A támogatás 2021. januári bevezetése és május 7. között 8,5 milliárd forint értékben érkezett be támogatási igény a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) otthonfelújítási támogatásra – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatala a Bank360-nal.

A beérkezett igények közül 3,2 milliárd forintot már jóvá is hagytak, ami 2148 ügyletet jelent. Jelenleg további 3235 kérelem áll elbírálás alatt, a miniszteri hivatal tájékoztatása szerint az elutasítási arány 12,5 százalékos.

A már jóváhagyott ügyletek alapján kicsivel másfél millió forint alatt maradt az átlagos támogatási összeg, így egy átlagos felújítás végösszege legalább hárommillió forint volt. A támogatást utólag, legfeljebb a befejezett felújítás költségeinek felére lehet igénybe venni, az állam által fizetett összeg pedig nem haladhatja meg a hárommillió forintot.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az eddig megvalósult munkálatokhoz képest nagyvonalú az állami támogatás maximális összege, hiszen az 50 százalékot sem éri el az átlagos kihasználtság – állapítja meg Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

Munkadíj és anyagköltség

A támogatás szempontjából megkötés, hogy a benyújtott számlák között az anyag- és munkaköltséget fele-fele arányban lehet elszámolni.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha valaki a teljes támogatást igénybe akarja venni, akkor a 6 millió forintnyi benyújtott számla között másfél millió forint legalább munkadíjra, megint másfél millió pedig legalább anyagköltségre kell, hogy vonatkozzon. Az 50-50 százalékot nem a teljes felújítás tekintetében kell figyelembe venni – az csak a támogatás maximális összegét határozza meg –, hanem a támogatás összegére.

A MÁK által január 1. és május 7. között elfogadott számlákon belül anyagköltségre 3,9 milliárd forint (58%), munkadíjra pedig 2,8 milliárd forint (42%) került elszámolásra.

Fontos tudni

Nagyon fontos tudni, hogy mivel minden család csak egyszer veheti igénybe a támogatást, érdemes minél több munkálatot elvégezni a felújítás keretei között, mielőtt a támogatásért folyamodnának.

A támogatáshoz a számlákat a felújítási munkák befejezése utáni 60 napon belül kell benyújtani a Magyar Államkincstárnak.

Minden nyolcadik igénylő pórul jár

Az első négy hónap 12,5 százalékos elutasítási aránya bár nem nevezhető jelentősnek, ha a felújítás támogatott otthonfelújítási hitelből valósult meg, akkor a támogatás hiánya mellett plusz kamatköltséggel is szembesülhettek a csalódott igénylők. 

A legfeljebb 3 százalékos kamattal felvett lakásfelújítási kölcsönt ugyanis magasabb kamattal kell tovább fizetni, ha a támogatás összege nem éri el a korábban felvett kölcsön 25 százalékát, ráadásul az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni. Mivel ugyanakkor a lakásfelújítási hitel felvételéhez meg kell felelni a támogatás feltételeinek is, elutasítás csak abban az esetben történhet, ha a felújítás ideje alatt valamiért elveszítette az igénylő a támogatásra való jogosultságot. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Telekocsi kiküldetési rendelvényre

Nagy Norbert

adószakértő

Számlázhatok-e alvállalkozónak táppénz alatt?

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyógytornász kata

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs