hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Otthonfelújítási támogatás: kétezren már megkapták, figyeljen az időzítésre!

  • adozona.hu

A támogatás év eleji bevezetése óta több, mint kétezer esetben, 3 milliárd forintot meghaladó értékben hagyott jóvá lakásfelújítási támogatást a Magyar Államkincstár – tudta meg a Bank360.hu a családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalától. Több ezer igénylés van még folyamatban, az elfogadott számlák között az anyagköltség dominál.

A támogatás 2021. januári bevezetése és május 7. között 8,5 milliárd forint értékben érkezett be támogatási igény a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) otthonfelújítási támogatásra – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatala a Bank360-nal.

A beérkezett igények közül 3,2 milliárd forintot már jóvá is hagytak, ami 2148 ügyletet jelent. Jelenleg további 3235 kérelem áll elbírálás alatt, a miniszteri hivatal tájékoztatása szerint az elutasítási arány 12,5 százalékos.

A már jóváhagyott ügyletek alapján kicsivel másfél millió forint alatt maradt az átlagos támogatási összeg, így egy átlagos felújítás végösszege legalább hárommillió forint volt. A támogatást utólag, legfeljebb a befejezett felújítás költségeinek felére lehet igénybe venni, az állam által fizetett összeg pedig nem haladhatja meg a hárommillió forintot.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az eddig megvalósult munkálatokhoz képest nagyvonalú az állami támogatás maximális összege, hiszen az 50 százalékot sem éri el az átlagos kihasználtság – állapítja meg Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

Munkadíj és anyagköltség

A támogatás szempontjából megkötés, hogy a benyújtott számlák között az anyag- és munkaköltséget fele-fele arányban lehet elszámolni.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha valaki a teljes támogatást igénybe akarja venni, akkor a 6 millió forintnyi benyújtott számla között másfél millió forint legalább munkadíjra, megint másfél millió pedig legalább anyagköltségre kell, hogy vonatkozzon. Az 50-50 százalékot nem a teljes felújítás tekintetében kell figyelembe venni – az csak a támogatás maximális összegét határozza meg –, hanem a támogatás összegére.

A MÁK által január 1. és május 7. között elfogadott számlákon belül anyagköltségre 3,9 milliárd forint (58%), munkadíjra pedig 2,8 milliárd forint (42%) került elszámolásra.

Fontos tudni

Nagyon fontos tudni, hogy mivel minden család csak egyszer veheti igénybe a támogatást, érdemes minél több munkálatot elvégezni a felújítás keretei között, mielőtt a támogatásért folyamodnának.

A támogatáshoz a számlákat a felújítási munkák befejezése utáni 60 napon belül kell benyújtani a Magyar Államkincstárnak.

Minden nyolcadik igénylő pórul jár

Az első négy hónap 12,5 százalékos elutasítási aránya bár nem nevezhető jelentősnek, ha a felújítás támogatott otthonfelújítási hitelből valósult meg, akkor a támogatás hiánya mellett plusz kamatköltséggel is szembesülhettek a csalódott igénylők. 

A legfeljebb 3 százalékos kamattal felvett lakásfelújítási kölcsönt ugyanis magasabb kamattal kell tovább fizetni, ha a támogatás összege nem éri el a korábban felvett kölcsön 25 százalékát, ráadásul az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni. Mivel ugyanakkor a lakásfelújítási hitel felvételéhez meg kell felelni a támogatás feltételeinek is, elutasítás csak abban az esetben történhet, ha a felújítás ideje alatt valamiért elveszítette az igénylő a támogatásra való jogosultságot. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU-s építési szolgáltatás és FAD

Bunna Erika

adótanácsadó

Fizetendő áfa utólagos csökkenése

Bunna Erika

adótanácsadó

Belföldi összesítő jelentés (M lap)

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close