hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önkéntes nyugdíjpénztárból venne fel pénzt? Sokba kerülhet!

  • adozona.hu

Akinek már évek óta gyűlik a pénze önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárban, akár több millió forinthoz is hozzájuthat, ha például a bedőlt hitelét kényszerül visszafizetni, vagy akár egy jó kis családi nyaralásra is rászánhatja magát, ha nem bánja, hogy majd kevesebb lesz a nyugdíj-kiegészítésre szolgáló megtakarítása. Ám, aki ilyesmiben töri a fejét, azzal is számolnia kell, hogy a pénztár csak meghatározott idő elteltével fizet, és a felvett összeg után adott esetben szja és eho-fizetési kötelezettsége is lehet.

Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény szerint a pénztártag az egyéni nyugdíjszámláján nyilvántartott összeghez (a hozamokat is beleértve) 10 év várakozási idő letelte után, vagy nyugdíjszolgáltatás formájában a nyugdíjkorhatár elérése után juthat hozzá. Nyugdíjkorhatár előtt a pénztárból kilépni is csak a várakozási idő letelte után lehet, vagy csak, ha a pénztártag más pénztárba lép át, illetve ha a pénztár megszűnik. Ez azt jelenti, hogy csak azok esetében jöhet szóba pénzfelvétel, akiknek a nyugdíjpénztári tagsága 2004. előtt kezdődött (az átlépés nem szakítja meg a várakozási időt), vagy már elérték a nyugdíjkorhatárt.

A pénzfelvétel adózási következményei a két előbbi csoportba-tartozástól és – a szja törvény módosulásai miatt – a kötelező várakozási idő letelte után eltelt évek számától függően is különbözőek, kivéve a fedezeti alapból történő befektetések hozama vagy értékelési különbözet címén az egyéni számlán jóváírt összegből teljesített kifizetést, amely nem adóköteles jövedelem.

Aki még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt, illetve nem rokkant nyugdíjas, a várakozási idő letelte után az egyéni nyugdíjszámlán lévő összeget a pénztárból való kilépéssel, vagy a tagságának megtartása mellett részben vagy egészben – legfeljebb háromévente egy alkalommal – veheti fel.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen esetben adó- és ehomentes a nyugdíjpénztári megtakarítás felvétele!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs