hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Novák Katalin: babaváró támogatás és jelzáloghitel-elengedés örökbefogadók számára

  • adozona.hu

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook oldalán közzétett videójában azokhoz az örökbefogadó családokhoz szólt, akik élnének a babaváró támogatással vagy a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével.

„Érkeztek hozzánk olyan jelzések, hogy akik 2019. július 1-jét megelőzően született gyermeket fogadtak örökbe, azok nem élhetnek sem a babaváró támogatásnak, sem a jelzáloghitel-elengedésnek lehetőségével.” – fogalmaz a miniszter.

Ezt a helyzetet orvosolták a mostani módosítással, így azok számára is megnyílik a babaváró támogatásnak és a jelzáloghitel-elengedésnek a lehetősége, akik olyan gyermeket fogadnak örökbe, aki 2019. július 1-jét megelőzően született. Tehát azok a szülők, akik egy idősebb gyermeket fogadnak örökbe és szeretnék felvenni a babaváró támogatást, akkor ők ennek a gyermeknek az örökbefogadására való tekintettel jogosultak lesznek a babaváró támogatásnak az igénybevételére, illetve, ha a jelzáloghitel-elengedéssel élnének, akkor ez ugyanúgy igaz.

Miről is van szó babaváró támogatásnál? Elkezdik törleszteni a hitelt, és ha az első gyermek érkezik, akkor 3 évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyermeknél elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát és további 3 évre felfüggesztik a fennmaradó hitel törlesztését. A harmadik gyermeknél a teljes fennálló hiteltartozást elengedik. Ez tehát most már olyan esetben is igaz lesz, ha örökbefogadással teljesítik a gyermekvállalást és idősebb gyermeket fogadnak örökbe, akár olyan gyermeket, aki 2019. július 1-jét megelőzően született.

A babaváró támogatást 2019. július 1-jén vezették be. Akik azt gondolták, hogy rájuk nem vonatkozik ez a lehetőség, pedig örökbe fogadtak egy gyermeket, akkor utólag most élhetnek ezzel a lehetőséggel, tehát 60 napjuk van arra, hogy igényeljék a babaváró támogatást, és rögtön kérjék azt is, hogy ha egy gyermeket fogadtak örökbe, akkor felfüggesszék a törlesztést 3 évre, 2 gyermeknél engedjék el a fennálló tartozás 30 százalékát, 3 gyermeknél pedig a teljes tartozást elengedjék.

A jelzáloghitel-elengedés arról szól – fogalmaz a miniszter –, hogy ha egy családba második gyermek érkezik, akkor a várandósság 12. hetét követően a fennálló lakáscélú, ingatlanfedezetű jelzáloghitelből 1 millió forintot elengednek, ha harmadik vagy további gyermek érkezik, akkor 4 millió forintot, egyébként a 4 millió forintos elengedést követően minden további gyermeknél 1–1 millió forintot még elengednek a fennálló jelzáloghitelből. Ezt igényelni kell – hangsúlyozza Novák Katalin.

Eddig nem volt meg ez a lehetőség azok számára, akik 2019. július 1-jét megelőzően született gyermeket fogadtak örökbe, de mostantól, ha valaki idősebb gyermeket fogad örökbe, aki 2019. július 1-jét megelőzően született, élhet a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close