hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Novák Katalin: babaváró támogatás és jelzáloghitel-elengedés örökbefogadók számára

  • adozona.hu

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook oldalán közzétett videójában azokhoz az örökbefogadó családokhoz szólt, akik élnének a babaváró támogatással vagy a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével.

„Érkeztek hozzánk olyan jelzések, hogy akik 2019. július 1-jét megelőzően született gyermeket fogadtak örökbe, azok nem élhetnek sem a babaváró támogatásnak, sem a jelzáloghitel-elengedésnek lehetőségével.” – fogalmaz a miniszter.

Ezt a helyzetet orvosolták a mostani módosítással, így azok számára is megnyílik a babaváró támogatásnak és a jelzáloghitel-elengedésnek a lehetősége, akik olyan gyermeket fogadnak örökbe, aki 2019. július 1-jét megelőzően született. Tehát azok a szülők, akik egy idősebb gyermeket fogadnak örökbe és szeretnék felvenni a babaváró támogatást, akkor ők ennek a gyermeknek az örökbefogadására való tekintettel jogosultak lesznek a babaváró támogatásnak az igénybevételére, illetve, ha a jelzáloghitel-elengedéssel élnének, akkor ez ugyanúgy igaz.

Miről is van szó babaváró támogatásnál? Elkezdik törleszteni a hitelt, és ha az első gyermek érkezik, akkor 3 évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyermeknél elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát és további 3 évre felfüggesztik a fennmaradó hitel törlesztését. A harmadik gyermeknél a teljes fennálló hiteltartozást elengedik. Ez tehát most már olyan esetben is igaz lesz, ha örökbefogadással teljesítik a gyermekvállalást és idősebb gyermeket fogadnak örökbe, akár olyan gyermeket, aki 2019. július 1-jét megelőzően született.

A babaváró támogatást 2019. július 1-jén vezették be. Akik azt gondolták, hogy rájuk nem vonatkozik ez a lehetőség, pedig örökbe fogadtak egy gyermeket, akkor utólag most élhetnek ezzel a lehetőséggel, tehát 60 napjuk van arra, hogy igényeljék a babaváró támogatást, és rögtön kérjék azt is, hogy ha egy gyermeket fogadtak örökbe, akkor felfüggesszék a törlesztést 3 évre, 2 gyermeknél engedjék el a fennálló tartozás 30 százalékát, 3 gyermeknél pedig a teljes tartozást elengedjék.

A jelzáloghitel-elengedés arról szól – fogalmaz a miniszter –, hogy ha egy családba második gyermek érkezik, akkor a várandósság 12. hetét követően a fennálló lakáscélú, ingatlanfedezetű jelzáloghitelből 1 millió forintot elengednek, ha harmadik vagy további gyermek érkezik, akkor 4 millió forintot, egyébként a 4 millió forintos elengedést követően minden további gyermeknél 1–1 millió forintot még elengednek a fennálló jelzáloghitelből. Ezt igényelni kell – hangsúlyozza Novák Katalin.

Eddig nem volt meg ez a lehetőség azok számára, akik 2019. július 1-jét megelőzően született gyermeket fogadtak örökbe, de mostantól, ha valaki idősebb gyermeket fogad örökbe, aki 2019. július 1-jét megelőzően született, élhet a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átmeneti bányászjáradékos munkaideje

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs