hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Német minimálbér kiterjesztése: Brüsszel megtorpedózza?

  • MTI/Adózóna

Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan magyarázatot kért a német kormánytól arról, hogy miért terjed ki a minimálbérről szóló törvény hatálya a külföldi fuvarozó cégek alkalmazottaira akkor is, amikor csupán átutaznak az országon - írta a Der Spiegel. Az esetleges kötelezettségszegési eljárásra azonban még sokat kellene várni.

A német hírmagazin azt írta, hogy a brüsszeli bizottság hozzákezdett az esetleges kötelezettségszegési eljárást megelőző úgynevezett strukturált párbeszédhez. Ennek első lépéseként Violeta Bulc közlekedési biztos levélben felvilágosítást kért a német munkaügyi minisztériumtól, hogy "milyen magasabb közérdek" indokolja a minimálbérre vonatkozó szabályozásnak azt az elemét, amely szerint az óránkénti bruttó 8,5 eurós (mintegy 2600 forintos) minimálbér a külföldi szállítmányozó cégek alkalmazottainak is jár, amíg német területen végeznek munkát, akkor is, ha nem Németországba vagy Németországból szállítanak árut, hanem csak tranzitról van szó.

A minisztérium a Der Spiegellel közölte, hogy konstruktív hozzáállással kezelik az ügyet és alapos tájékoztatást adnak a kormány felfogásáról, miszerint a szabály megfelel az uniós jognak.

Ha a konzultáció nem vezet eredményre, kötelezettségszegési eljárás indulhat Németország ellen.

Német hírportálok a héten az EB egy magas beosztású tisztségviselőjére hivatkozva azt írták, hogy több tagállamból érkezett panasz az ügyben, és a testületben a kérdés tanulmányozása nyomán az meggyőződés alakult ki, hogy nem fér össze a közösségi jogszabályokkal a Németországot érintő nemzetközi szállítmányozási tevékenységre kiterjedő szabály a minimálbérről.

Németországban január 1-jén vezették be a valamennyi ágazatban egységesen kötelező, óránkénti 8,5 eurós minimálbér intézményét. A törvény az ország területén folytatott munkavégzésre vonatkozik, így azokban az esetekben is, amikor a munkavállaló csak ideiglenesen tartózkodik Németországban, és nem németországi székhelyű cég alkalmazásában áll.

Korábban az MTI érdeklődésére az ügyben illetékes vámhatóság egy szóvivője elmondta, hogy a közúti fuvarozó cégeknek előzetesen el kell juttatniuk a hatóságnak egy német nyelvű, úgynevezett munkavégzési tervet, amelyben jelzik, hogy ki, mikortól és várhatóan meddig végez teher- vagy személyszállítási tevékenységet az országban. A nyomtatványon nyilatkozniuk kell arról, hogy kötelezettséget vállalnak a német előírások betartására, és a hatóságok felszólítására bemutatják az ezt igazoló dokumentumokat, illetve azok német nyelvű fordítását.

A pénzügyminisztérium egy szóvivője elmondta, hogy a minimálbért szabályozó előírások betartását "természetesen" ellenőrzik, és ennek céljából 2019-ig összesen 1600 fővel növelik a vámhatóság személyi állományát.

Az MTI hírét megelőzően a fuvarlevel.hu még azt írta, hogy „nem várható semmilyen enyhítés a német minimálbérrel kapcsolatban: a németek elvárják, hogy az országon csak áthaladó sofőrök is megkapják a kötelező legkisebb bért, s nem érdekli őket, hogy a külföldi munkáltató ezt hogyan fogja elszámolni”.

A munkáltató feladata, hogy a sofőrt még a beutazás előtt bejelentse a német vámhatóságnak. A bejelentést faxon kell megtenni. A bejelentésben meg kell adni azt a várható időszakot, amíg a sofőr német területen dolgozik. Ha azonban rendszeresen jár Németországba, akkor lehetőség van egy hosszabb időszak megjelölésére is. Maximum 6 hónapra lehet valakit egyszerre bejelenteni – olvasható a fuvarlevel.hu-n, amely azt javasolja, hogy bár a német hatóságok nem teszik kötelezővé, hogy a sofőrnél bármilyen igazolás legyen arról, hogy őt a munkáltató bejelentette, tanácsos, hogy a bejelentésből legyen a sofőrnél is egy másolati példány.

OLVASSA EL A TÉMÁBAN KORÁBBAN MEGJELENT CIKKEINKET!
Itt van a nyomtatvány a németországi minimálbérhez
Őket vágja nagyon mellbe a németországi 8,5 eurós minimálbér
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ügyvezető cseden

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close