hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ne dőljön be a hamis e-mail-es adathalász csalóknak!

  • lapszemle

Megtévesztő e-mailekkel próbálkoznak csalók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében, akik a tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítés ígéretével környékeznek meg felhasználókat, értesült az Origo.

A levél megtévesztő lehet, mert már számos jel alapján hamar egyértelműsíthető, hogy csalásról van szó, bár első ránézésre akár hitelesnek is tűnhet a levél, írja az Origo. Szerkesztetten, és a hatóság emblémáját – illetéktelenül – felhasználva küldik azt ki rosszindulatú próbálkozók.

Mindazonáltal számos jelből hamar észrevehető, hogy visszaélnek a hatóság nevével:

♦ Az első és legfontosabb, hogy tavalyi évre vonatkozó adó-visszatérítésről a NAV bizonyosan nem küld értesítést a bevallási időszak lezárta előtt, ami még jóval odébb van. Ráadásul az értesítés a későbbiekben sem magán e-mail-en keresztül történik.
♦ A levél szövegezésén belül árulkodó annak magyartalan megfogalmazása, a hosszú ékezetek használata.
♦ Feltűnő lehet még a feladó e-mail címe: ez ugyan egyes elemeiben, sőt, struktúrájában is idézheti a hatóság e-mail címét, ám egészen hamar észlelhető, hogy nem valós, kormányzati e-mail címről érkezett a küldemény.
♦ Intő jel lehet az is, hogy a levélben esetleg oda nem illő „maradványok” találhatók, például címek, logók vagy más elemek, melyek hamar egyértelművé teszik, hogy csalási kísérletről van szó.

Mit lehet a levéllel tenni? 

A legbiztosabb az, ha azt azonnal törli a felhasználó, még a fiókjának szemeteséből is. Az abban elhelyezett hivatkozásra semmilyen körülmények között nem érdemes kattintani, illetve ha már így történt, a megnyíló oldalakon semmilyen adatot nem szabad megadni.

Azok az adatok minden valószínűség szerint olyanok birtokába jutnak ezekről az oldalakról, akik visszaélnének az adatokkal, melyeket az adó-visszatérítés reményében adnak meg a felhasználók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close