hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

London polgármestere: szavazhassanak a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok a brit parlamenti választásokon

  • MTI

London polgármestere szerint a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak meg kell adni a jogot arra, hogy szavazhassanak a brit parlamenti választásokon – közölte az MTI.

Sadiq Khan csütörtökön, a brit EU-tagságról 2016. június 23-án tartott népszavazás hetedik évfordulóján tett közzé nyílt levelet a 9 milliós brit fővárosban élő több mint egymillió európai uniós állampolgár számára.

Khan – aki a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt képviseletében áll a londoni városháza élén – közölte: rendkívül hálás azért, hogy az „uniós londoniak megőrizték hitüket és továbbra is Londont tartják otthonuknak”, annak ellenére is, hogy „elrettentő bizonytalanságok” övezik a tartós letelepedett státus megszerezhetőségét, emellett a konzervatív párti kormány „bevándorlásellenes retorikát” alkalmaz és a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokat tárgyalási alkupozíciójának javítására használja.

A londoni polgármester szerint a Londonban élő EU-állampolgárok London önazonosságának, történelmének és jövőjének kulcsfontosságú részei, akiknek jogaiért ő mindig kiáll.

Sadiq Khan közölte: éppen ezért ő is csatlakozik azokhoz a felhívásokhoz, amelyek szerint biztosítani kell a jogot a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak arra, hogy szavazhassanak a brit parlamenti választásokon.

„Önök szavazhatnak a helyhatósági és a polgármester-választásokon, és helyénvaló lenne, ha Önöknek is lenne szavuk abban, hogy kik alkotják az Önökre is hatályos törvényeket” – fogalmaz nyílt levelében a londoni polgármester.

Ugyanezt nemrégiben a Munkáspárt egy másik magas rangú képviselője is szorgalmazta.

Jonathan Reynolds, a Labour árnyékkormányában az üzleti ügyekért felelős miniszter posztjának várományosa a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában néhány hete úgy fogalmazott: a Munkáspárt véleménye szerint „érvek szólnak amellett”, hogy akik Nagy-Britanniában élnek és hozzájárulnak az ország gyarapodásához, azok részesei lehessenek a brit demokrácia működési folyamatának is.

Reynolds hozzátette, hogy a Munkáspárton belül a választási program kidolgozásának részeként erről a kérdésről is folynak az egyeztetések.

Az EU-tagállamok törvényesen Nagy-Britanniában élő polgárainak a brit állampolgárokhoz hasonlóan kötelező feliratkozniuk a brit választói listára, de jelenleg csak a brit helyhatósági, illetve a walesi és a skóciai törvényhozási választásokon voksolhatnak, a nagy-britanniai országos parlamenti választásokon nem.

Ez alól csak a Nagy-Britanniában élő ír állampolgárok jelentenek kivételt a két ország évszázadokra visszanyúló közös múltja okán.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, miután az uniós tagságról éppen hét éve rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Az országos átlagon belül azonban a londoniak – 70 százalékos részvétel mellett – 60 százalékos arányban arra voksoltak, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU tagja.

A bennmaradásra legnagyobb arányban szavazó tíz országos választókörzet közül hét Londonban volt, és a brit főváros egyes kerületei – köztük Hackney, Lambeth és Haringey – 75 százalékot meghaladó arányban voksoltak a további EU-tagságra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink