11 találat a(z) szavazati jog cimkére

London polgármestere: szavazhassanak a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok a brit parlamenti választásokon Cikk

London polgármestere szerint a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak meg kell adni a jogot arra, hogy szavazhassanak a brit parlamenti választásokon – közölte az MTI.

2129-02-AKTAM lap Kérdés

Leköszönő tulajdonos szavazati joga Kérdés

45 millió forintos bírságot szabott ki az MNB Cikk

Az MNB 45 millió forint bírságot szabott ki az AGY69 AG-re az AKKO Invest Nyrt. tőzsdei kibocsátó részvényeire vonatkozó nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettsége elmulasztásáért, illetve azért, mert több alkalommal nem jelentette be a kibocsátóban szavazati joga küszöbértékének megváltozását, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

Határozatképes a közgyűlés? Kérdés

Tisztelt Cím! Sportegyesületi vezetőként szembesültem azzal a problémával, hogy a közeljövőben közgyűlést kell tartanunk és szavazati jogokat kell kiosztanunk. A mi egyesületünk 80 százalékban 10-14 éves gyerek tagokkal rendelkezik. Az általunk megkérdezett jogász 16 éves életkort mondott szóban a szavazatképesség életkori határára. Ha rosszul hívjuk össze a közgyűlést, akkor semmis lesz minden határozatunk, így a tisztségviselő-választás is. Kérném segítségüket, hogy szavazhatnak-e 18 év alatt a tagjaink. Előre is köszönöm segítségét:

Jegyzett tőke és az üzletrész aránya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tulajdonos eladja az 1000 forintos jegyzettőkéjű cégben lévő 400 forintos üzletrészét 15 000 forintos értékben. Kifizetés 2 részletben történik tulajdonjog fenntartása mellett. Első részlet kifizetése 70 százalék, a tulajdonjog a cégé. A fennmaradó 30 százalék üzletrész és ahhoz kapcsolódó szavazati jog a tulajdonosé még. Kérdésem, ha a cég jegyzett tőkét emel, a tulajdoni arány a szerződés (1000 forint) szerinti, vagy mivel még tag (30 százalék) a tulajdont és a szavazati jogot már a felemelt jegyzett tőkéhez kell viszonyítani? Köszönöm szépen a választ!

Ezeken múlik, hogy kapcsoltak-e a vállalkozások Cikk

Két kft.-ben két magánszemély fele-fele arányban tulajdonos, akik ügyvezetők, illetve cégvezetők a társaságokban. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Tényleges tulajdonos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfeleknek a bankokat nyilatkozat formájában szükséges tájékoztatni a tényleges tulajdonosokról. Az alábbi példa szerinti részesedések és szavazati arányok alapján kérem segítségét, hogy a Nagy Zrt. esetében ki számít tényleges tulajdonosnak, és milyen arányban. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvény 3. paragrafusának r) pontja hivatkozik a tényleges tulajdonos személyére. A többségi, illetve a közvetett befolyás meghatározása pedig a Ptk. 8:2 paragrafusában található. Ezen törvények alapján a közeli hozzátartozók részesedéseit, illetve szavazati jogát egybe kell számítani, és úgy figyelembe venni ezen személyeket tényleges tulajdonosként, ha befolyásuk a 25 százalékot meghaladja? NAGY ZRT. tulajdonosai: NAGY TÜNDE (részes.szerint:13,33 %, szavazatok szerint: 10 %) és KISS JÁNOS (r.sz.:33,33 %, sz.sz.: 25 %) és KOCKA ZRT. (r.sz.:53,33 %, sz.sz.: 65 %) KOCKA ZRT. tulajdonosai: KARIKA GYÖRGY – férj (r.sz.:47,62 %, sz.sz.: 71,54 %) és KARIKA MÁRIA – feleség (r.sz.:30,81 %, sz.sz.: 16,74 %) és KARIKA DÓRA – lányuk (r.sz.:5,6 %, sz.sz.: 3,04%) és egyéb magánszemélyek kis mértékben. Válaszát köszönöm.

Mi számít kapcsolt vállalkozásnak? Példák, adózási következmények Cikk

A különböző adók, illetékek mértékét befolyásolja, hogy az adózó kapcsolt vállalkozásával kötött-e szerződés, tőle szerzett-e bevételt. Körbejártuk a kapcsolt vállalkozás fogalmát és adózási következményeit.

Tulajdon két cégben: kapcsolt vállalkozás-e? Cikk

Olvasónk arra volt kíváncsi, hogy az evás cég másik cégtől származó bevétele kapcsolt vállalkozástól származónak minősül-e, ha a tulajdonos-ügyvezető mindkét társaságban tulajdonos. Kérdésére Szolnoki Béla könyvvizsgáló adószakértőnk válaszolt.

Eva: az 50 százalék feletti szavazati jog kizárja az evaalanyiság Cikk

Amennyiben az egyszerűsített vállalkozói adózás (eva) hatálya alá tartozó cégbe 50 százalék feletti szavazati joggal rendelkező új tulajdonos lép be, akkor a cég elveszti jogát az eva alkalmazására.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR- és környezetvédelmi termékdíj

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Termékimport Ukrajnából

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó gyes mellett.

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31