adozona.hu
Termékvisszahívás: rákkeltő anyagok jelenléte miatt szezámolajat távolít el a piacról az NFKH
//adozona.hu/altalanos/NFKH_termekvisszavonas_szezamolaj_rakkelto__BQDW1J
Termékvisszahívás: rákkeltő anyagok jelenléte miatt szezámolajat távolít el a piacról az NFKH
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) Kínából származó szezámolaj visszahívásáról intézkedett rákkeltő anyagok jelenléte miatt, olvasható az NKFH honlapján.
Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) érkezett bejelentés alapján határérték feletti 3-MCPD, glicidil-észterek, valamint ásványolaj eredetű aromás szénhidrogének jelenlétét mutatták ki Kínából származó szezámolajban. A termékből egy holland importőrön keresztül Magyarországra is érkezett.
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) késedelem nélkül felvette a kapcsolatot az érintett vállalkozással (Thaiturizmus Kft.), a vállalkozás az NKFH-val együttműködve, a fogyasztók egészségvédelmét szem előtt tartva, saját hatáskörben azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, gondoskodott a kifogásolt tétel fogyasztóktól történő visszahívásról. A vállalkozás által megtett intézkedéseket, valamint a visszagyűjtött termékek további sorsát (megsemmisítését vagy elszállítását) a hatóság nyomon követi. Az érintett termék adatai az alábbiak:
- a termék megnevezése: szezámolaj,
- márka: Golden Lion,
- kiszerelés: 12×1 liter,
- MMI: 11/12/2027,
- tételszám: 20242529_004,
- gyártó: Guangzhou Guowei Vegetable Oils & Food Co., Ltd (Kína),
- importőr: Asian Food Group B.V. (Hollandia),
- a termékvisszahívás oka: határértéket meghaladó 3-MCPD, glicidil-észterek, valamint ásványolaj eredetű aromás szénhidrogén tartalom.
3-MCPD (3-monoklór-1,2-propándiol): főként növényi olajok finomítása során keletkező vegyület, amely előfordulhat szószokban, pékárukban és más feldolgozott élelmiszerekben is. Hosszú távon vesekárosodást okozhat, és rákkeltő hatású is lehet.
Glicidil-észterek: a növényi olajok magas hőmérsékletű finomítása során képződnek. A szervezetben rákkeltő glicidollá alakulnak, ezért jelenlétük különösen aggasztó. Leginkább finomított olajokban és azokból készült élelmiszerekben fordulhatnak elő.
Ásványolaj-eredetű aromás szénhidrogének (MOAH): az élelmiszerbe gépek kenőanyagaiból, feldolgozási segédanyagokból vagy csomagolóanyagból kerülhetnek. A MOH-ok két fő típusra oszthatók, a MOSH az emberi egészségre nézve nem ad okot aggodalomra az EFSA szakértői szerint, a MOAH esetében azonban a genotoxikus hatása miatt az emberi egészséggel kapcsolatos aggályok nem zárhatók ki.
A hatóság kéri, hogy ha a fenti tételazonosítóval rendelkező termékből vásárolt, és a termék még a birtokában van, azt ne fogyassza el!
Hozzászólások (0)