hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV: automatikus részletfizetési kérelem – egyre többen veszik igénybe

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online nyomtatványkitöltőjével (ONYA) könnyen, egyszerűen a kérelmek már akár kávézás közben is beküldhetők, olvasható a NAV honlapján.

Mindössze egy ügyfélkapus regisztráció szükséges és bármely okoseszközről, pár koppintással elintézhető számos ügy az itt kitölthető űrlapon. Az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan beazonosítja a kérelmezőt, ezért ezeket az adatokat külön nem kell felvinni. A kitöltés így rendkívül egyszerű, pár kattintással benyújtható, módosítható és visszavonható a kérelem. Az űrlapon a fellebbezési jogról történő lemondás is csupán egyetlen mozdulat.

Természetes személyként részletfizetés kérhető egy évben egyszer, maximum egymillió forintos tartozásra, legfeljebb 12 hónapra. A megbízhatónak minősített gazdálkodók pedig nettó hárommillió forintot el nem érő tartozásra kérhetnek évente egy alkalommal, legfeljebb 12 havi futamidőre részletfizetést vagy fizetési halasztást. Mindezt 0 százalék THM-mel, azaz elbírálási költség nélkül és kamatmentesen. A döntést a NAV az ügyfélkapura küldi, így a határozat átvétele, letöltése sem vesz igénybe több időt egy kávészünetnél. A pozitív elbírálás után nincs más teendő, mint a törlesztőrészleteket határidőben fizetni. Ezt azonban nem ajánlott elmulasztani, mert akkor a kedvezmény érvényét veszti.

A program júliusi bevezetése óta egyre több ügyfél választja az AUTRESZ-adatlapot, amelyből hetente 8–10 érkezik be a Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságra. A rendszer az eddigi tapasztalatok alapján kiválóan működik, az űrlap kitöltésével kapcsolatban probléma eddig nem merült fel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs