hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavállaló részére bérelt lakás áfája és költségelszámolása

  • adozona.hu

„Mobilitási célú lakhatási támogatáshoz bérelt ingatlan áfa levonhatósága” – címmel tett fel kérdést olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértőnk válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Cégünk áfaalany. Külföldi állampolgár munkavállalónk részére lakást szeretnénk bérelni. A bérbeadó 1000 euró+rezsi+áfa összegért adja bérbe a lakást. Cégünk levonhatja-e a számlában szereplő áfát, illetve elszámolhatja-e költségként a számla összegét, és milyen adóterhek terhelik?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A levele címéből következtetek arra, hogy mobilitási célú támogatást kívánna adni külföldi munkavállalójának, amit, ha a munkavállalás körülményei a feltételeknek megfelelnek (határozatlan idejű munkaszerződés, nincs lakása, legalább 60 km-re és/vagy 3 óra utazásra van az állandó lakhelye stb.), külföldi munkavállaló is megkaphat.

Január 1-jétől adómentes a személyi jövedelemadótól szóló törvény (szja tv.) 1. számú mellékletének 2.11. és 9.7. pontja alapján az ugyanazon munkáltató által – ide értve a munkáltatónak a társasági adóról szóló törvény (Tao tv.) szerinti kapcsolt vállalkozását is – nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás havi értékéből

– a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát,

– a foglalkoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 25 százalékát,

– a foglalkoztatás második 24. hónapját követő 12 hónapban a minimálbér 15 százalékát

meg nem haladó támogatás [szja-törvény 1. számú melléklet 2.11. pont, 9.7. pont].

A társaságiadó-alany munkáltatók a mobilitási támogatás címén kifizetett összeggel (de legfeljebb az adózás előtti nyereség összegével) csökkenthetik az adózás előtti eredményüket [Tao törvény 7. § (1) bekezdés ka) pont].

Amennyiben a munkáltató az adómentes értékhatárt meghaladóan is ad a munkavállalónak térítést, az értékhatárt meghaladó rész bérjövedelemként adó- és járulékköteles.

Ha a munkáltató bérli a lakást (a számla a cég nevére szól), és a juttatás feltételei megfelelnek a munkáltatónál szabályozott juttatásra vonatkozó, az szja tv. 70. paragrafusának (1a) bekezdésében foglalt rendelkezéseknek – az adómentes értékhatárt meghaladó rész egyes meghatározott juttatásként viseli a közterheket.

A fenti hosszú bevezetés az adózási következményeken túl azért szükséges, mert abból tudjuk eldönteni, hogy az adótörvények társaság érdekében szükséges költségként ismerik el az ilyen célú lakásbérléseket, így azok áfatartalma is levonható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close