hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor lesz digitális, uniós társadalombiztosítási kártya?

  • adozona.hu

A mobil munkavállalókra nehezedő adminisztratív terhek csökkentésére az Európai Parlament (EP) 2022 végéig az európai társadalombiztosítási kártyára vonatkozó jogszabályjavaslatot vár a Bizottságtól, olvasható az EP hivatalos oldalán.

Egy csütörtökön 598 szavazattal, 59 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők arra kérik a Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a digitális európai társadalombiztosítási kártya bevezetésére vonatkozó terveit. A kártyával a mobil munkavállalók könnyebben hordozhatnák saját társadalombiztosítási jogosultságaikat, a munkavállalás helyszíneként szolgáló ország hatóságai pedig valós időben tudnák ellenőrizni a munkavállaló adatait. Ez segítene a társadalombiztosítási visszaélések kiküszöbölésében és a be nem jelentett munkavállalás felszámolásában, de abban is, hogy a munkavállalók lássák és igényelni tudják jogosultságaikat és járulékaikat.

A rendszerek közötti eltérések tiszteletben tartása

A képviselők szerint a kártya minden érdekelt: a mobil munkavállalók, a vállalatok, a munkaadók, a szakszervezetek és a nemzeti hatóságok számára egyaránt előnyökkel jár. Megvédi a dolgozók jogait, a hivatali eljárásokat pedig egyszerűbbé teszi és lerövidíti. Az uniós kártyának ugyanakkor tiszteletben kell tartania az eltérő nemzeti rendszerek sajátosságait, és a kártya nem válhat a szabad mozgás gátjává.

Adatbiztonság

A képviselők hangsúlyozzák: a kártyán tárolt adatok cseréje csak az Unió személyesadat-védelmi szabályainak szigorú betartásával történhet. A társadalombiztosítási és személyes adatokhoz csak az érintett személy és a hatáskörrel rendelkező nemzeti hatóság férhet hozzá. Az adatok az uniós társadalombiztosítási szabályok betartatásán túl másra nem használhatók fel.

Európai e-személyi

Egy jelenleg is zajló kísérleti projektben az európai társadalombiztosítási kártyán csak a mobil munkavállalók társadalombiztosítási jogosultságára vonatkozó adatok szerepelnek. A képviselők szeretnék, ha a kísérleti projektet a foglalkoztatással kapcsolatos más területekre, például az egészségbiztosításra és a nyugdíjakra vonatkozó adatokkal is kiegészítenék, így a kártya az európai e-személyazonosítóval és az európai egészségbiztosítási kártyával együtt járulhatna hozzá a digitális társadalombiztosítás kiépítéséhez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó - csed összege

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Családtámogatási ellátás illetékesség meghatározása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink