hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Már öt évtizede hamisítottak a japán cégnél

  • MTI

Közel öt évtizede, az 1970-es évek elején kezdődött el az adatok hamisítása a Kobe Steel japán fémipari konszernél és több mint hatszáz ügyfélnek szállítottak valótlan minőségi bizonyítvánnyal rendelkező termékeket – derült ki a négy hónapig tartó külső vizsgálat során, amelynek megállapításait kedden ismertették.

Kavaszaki Hiroja elnök-vezérigazgató közölte, hogy felelősséget vállal a történtekért és április 1-jei hatállyal távozik a vállalat éléről. Kaneko Akira ügyvezető alelnök ugyancsak lemondott tisztségéről, emellett büntetésként egy sor vezetőnek meghatározott időtartamra csökkentették fizetését, némelyiknek akár 80 százalékkal.
A harmadik legnagyobb japán acélgyártó vállalatnál tavaly augusztusban derült fény a csalásokra. A történteket azonban nem hozták nyilvánosságra, amíg az illetékes gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium erre nem kötelezte a céget.

A Kobe Steel végül októberben ismerte el nyilvánosan, előfordult, hogy ahol a fémipari termék valamely minőségi paramétere, például az anyagszilárdság nem felelt meg a megrendelő követelményeinek, azt egyszerűen átírták. Umehara Naoto ügyvezető alelnök ezt a szűk szállítási határidők miatt a dolgozókra nehezedő nyomással magyarázta, és tagadta, hogy az ilyen esetekre felső vezetői utasításra került volna sor.

A külső vizsgálat során azonban az derült ki, hogy a csalások jóval kiterjedtebbek voltak és az ügyfelek szélesebb körére terjedtek ki. Összesen 605 ügyfelet tévesztett meg a Kobe Steel, köztük 222 külföldi partnert. Az adatok hamisítása széles körben elterjedt, sokan tudtak róla és vettek benne részt, ideértve a menedzsmentet is.

Tavaly több japán nagyvállalatról derült ki, hogy valótlan minőségi adatokkal látták el termékeiket, megrendítve a japán feldolgozóipar kiváló hírnevét. A 112 éves múltra visszatekintő Kobe Steel mellett szégyenpadra került az építőipari anyagokat, gumi-, fém- és nemesfémtermékeket, alumíniumot és alumíniumból készült termékeket gyártó Mitsubishi Materials, valamint a Toray Industries Inc. alapanyaggyártó konszern egyik leányvállalata, a Toray Hybrid Cord Inc.

A japán autógyárak közül a Suzuki és a Mitsubishi ugyan nem hamisított, de egyes modelljeinél szabálytalan módszereket alkalmazott az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás megállapítására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs