hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lassuló növekedés a németeknél, ez a magyar beszállítóknak is fájni fog

  • adozona.hu

A német gazdaság növekedési üteme az idén jelentősen lelassul, de jövőre ismét javulás várható – írja szerdán közzétett előrejelzésében a kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) kutatóintézet.

Az IfW szerint a GDP a korábban prognosztizált 1,8 százalékkal szemben az idén csak 1 százalékkal bővül, és ezzel együtt a költségvetési aktívum is csökken. Jövőre 1,8 százalékra áll vissza a növekedés üteme, ami mindenek előtt annak köszönhető, hogy a munkanapok száma jelentősen több lesz mint az idén.

A lassulás oka az ipar gyenge év eleji teljesítménye, a politikai bizonytalanság, a kereskedelmi konfliktusok és a kínai gazdaság fejlődése körüli aggodalmak. Szerepet játszottak egyszeri tényezők is, így például az autóiparra vonatkozó környezetvédelmi szabályozás szigorodása és a Rajna történelmileg alacsony vízállása is – mondják a kutatók, hozzátéve azonban, hogy „a konjunktúra dinamikája ettől függetlenül is gyengült”.

A vállalatok beruházási kedve is megcsappant, annak ellenére, hogy a kapacitás-kihasználtság továbbra is magas. Szokatlanul sok vállalat panaszkodott a szakképzett munkaerő hiányára és az anyagok és berendezések szűkös kínálatára.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Repülőjegy továbbszámlázása, áfakulcs

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X