hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Körmére néznek az áfacsalóknak – jön az új ellenőrzési rendszer

  • adozona.hu

A kormány 2015. január 1-jétől bevezeti az úgynevezett Trade Controllt (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert), amelynek célja az áruk valós útjának nyomon követése, és az, hogy Magyarországon ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. Az új rendszer minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A kormány minden eszközzel fellép az áfacsalások és a különböző visszaélések ellen – közölte az NGM. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) jelenleg is több büntetőeljárást folytat élelmiszeriparban elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozások adószakmai, és bűnügyi szakterületek bevonásával zajlanak. A múlt héten hozta nyilvánosságra a nemzetgazdasági miniszter, hogy lebukott egy több éve működő bűnszervezetet, amely 12 magyarországi székhelyű gazdasági társaságból állt és áfabefizetés nélkül hozott be Magyarországra Szlovákiából és Csehországból, valamint Ausztriából különböző élelmiszeripari termékeket – például cukrot, étolajat, kávét. A kár meghaladja a 2 milliárd forintot.

A NAV csak ehhez az egy ügyhöz kapcsolódóan több mint 450 helyszínen tartott összehangolt akciót, házkutatást az érintett cégeknél, könyvelőknél és ügyvezetőknél. Mindennek eredményeként sikerült azonosítani a bűnszervezet vezetőjét, és tovább 16 személy gyanúsított az ügyben. Nyolcan vizsgálati fogságban vannak költségvetési csalás gyanúja miatt, négyen pedig előzetes letartóztatásban.

Iparszerűek és szervezettek lettek azok a visszaélések, amelyeken keresztül a nemzetközi bűnszervezetek rendszeresen megcsapolják a nemzeti költségvetéseket, éppen ezért a négy visegrádi ország, valamint Németország és Ausztria szakminisztere október elején Prágában abban állapodott meg, hogy az adóhivatalok szorosabb együttműködnek az adócsalások elleni harcban.

A láncolatos áfacsalások visszaszorítása érdekében a tételes áfaösszesítő összeghatára 1 millió forintra csökken a jelenlegi 2 millió forintról. A jogosulatlan áfa-visszaigénylések megelőzése érdekében az újonnan alakuló vállalkozásoknak havonta kell áfát bevallaniuk – emlékeztet a közlemény az Országgyűlésnek múlt héten benyújtott adócsomag áfa-módosításaira.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5