hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Komoly kihívások várnak a magyar ingatlanpiacra a következő 2-3 évben

  • adozona.hu

Hosszabb távon ugyan jelentős fejlődés előtt áll a magyar ingatlanpiac, a következő 2-3 évben azonban komoly kihívások várnak az építési és a finanszírozási költségek növekedése miatt – mondta Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke mai sajtótájékoztatóján.

Az inflációs környezet, az energia magas ára hat az építőanyagok árára is, mindez pedig a kivitelezési költségek jelentős emelkedését eredményezi. A finanszírozási költségek a magas kamatkörnyezet miatt emelkednek, az utóbbi hatására ugyanis nemcsak a lakásvásárlók törlesztőrészlete, hanem az ingatlanfejlesztők által felvett projekthitelek kamata is emelkedik. A finanszírozási költségek növekedése pedig szintén beépül az árakba – ecsetelte Kiss Gábor.

Az IFK alelnöke az MTI kérdésére elmondta, mindezek hatására az ingatlanfejlesztőknek idén átlagosan 20 százalékkal magasabb költségekkel kell számolniuk, mint egy évvel korábban. Kiemelte, minél hamarabb lépéseket kell tenni az infláció lassítására, mert 3 százalék körüli inflációs környezetben lehet kiszámíthatóan, hosszú távon jól végezni az ingatlanfejlesztői munkát, valamint ez szükséges ahhoz is, hogy a vevők és a bérlők kiszámítható üzleti tervek mentén tudjanak döntést hozni.

Arra is kitért, fontos, hogy ebben a nehezebb gazdasági környezetben hogyan alakulnak azok a család- és lakástámogatási rendszerek (csok), amelyek aktívan befolyásolják, hogy mennyi lakás épül Magyarországon. Az elmúlt időszakban évente 20 ezer új lakás épült az országban, a kívánatos azonban 30-35 ezer lenne – tette hozzá.

Beszámolt róla, hogy a magyarországi irodaterületek összessége elérte a 4 millió négyzetmétert, és további fejlesztések zajlanak ebben a szegmensben. Ugyanakkor jelezte, a bérlők a home office részleges fennmaradása miatt megfontoltabban és lassabban döntenek.

A turizmus visszatérése miatt bíznak abban, hogy hamarosan lesz igény újabb szállodakapacitásokra; az ipar, logisztika szegmensben pedig nagyon sok új területet adnak át: tavaly például 350 ezer négyzetméterrel bővült a logisztikai terület nagysága.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink