hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vissza nem térítendő támogatással trükközött – elítélték

  • MTI

A Fővárosi Törvényszék 1 év 10 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte egy költségvetési csalás miatt indult büntetőügy másodrendű vádlottját első fokon, nem jogerősen – tudatta a bíróság közleményben pénteken.

Az ítélet szerint az ügy elsőrendű vádlottja cége nevében vállalta, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai költségvetésből származó vissza nem térítendő támogatással lőszer gyártására és tárolására alkalmas speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központot épít.

A másodrendű vádlott az általa képviselt kft. nevében valótlan tartalmú számlákat állított ki az elsőrendű vádlott kft.-je részére, ezek alapján az elsőrendű vádlott támogatási összegeket igényelt. A számlákon szereplő gazdasági események azonban nem valósultak meg, a számlák kiállításának és benyújtásának célja a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt. A bűncselekménnyel okozott kár több mint 130 millió forint.
    
Az elsőfokú bíróság a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás és folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt ítélte 1 év 10 hónap – 3 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre, 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetésre, valamint gazdasági társaságban betöltött tisztségviselő foglalkozástól eltiltásra.
    
A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelték többek között azt, hogy a vagyoni hátrány teljes mértékben megtérült.
    
Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozat megtételére 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, míg a vádlott és védője fellebbezett.
    
Az ügy elsőrendű vádlottjának ügyében a bíróság már az előkészítő ülésen döntött.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkáltató által átvállalt költségek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kisvállalati kedvezmény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs