hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Költözik, építkezik, más ügyet intéz? 45 jogszabályt módosít egy salátatörvény

  • adozona.hu

Összesen 45 törvényt módosítana nyolcvan paragrafusban az a salátacsomag, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a bürokráciacsökkentés jegyében nyújtott be az Országgyűlésnek.

Az indítvány szerint a jövőben lakcímbejelentés (külföldön élő magyar állampolgárok esetén pedig a magyarországi tartózkodási hely bejelentése) bármely járási hivatalnál teljesíthető lenne.

A hatályos rendelkezések értelmében a lakás-takarékpénztári kifizetések időtartama három hónap, ez az ingatlan beruházások, illetve vásárlások ütemének gyorsítása érdekében két hónapra csökkenne.

A hatályos szabályozás szerint a legfeljebb 300 négyzetméteres lakóház engedély nélkül, egyszerű bejelentés alapján építhető, míg az átalakításhoz építési engedély szükséges. A módosítás az átalakításra is kiterjeszti az egyszerű bejelentés alapján végezhető építési tevékenységek körét, ezzel csökken az építésügyi eljárások száma, az építkezők és az eljáró hatóságok adminisztratív terhe.

A csomag a jövőben kizárná annak lehetőségét, hogy a büntetőpontok magas száma miatt a járművezetői engedély visszavonásáról rendelkező határozat ellen fellebbezhessenek. Eddig ugyanis sokan a fellebbezéssel akadályozták meg a jogosítvány bevonását, és mire az ügy másodfokon bíróságra került, elévült a büntetés.

Változás, hogy nem külön-külön, hanem évente együtt, egyetlen alkalommal olvasnák le a különböző közműórákat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close