hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás bt. megszüntetése egyszerűsített végelszámolással

  • adozona.hu
9

Katás bt. befejezné működését. Mit kell tennie? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő lépésről lépésre adta meg a választ.

A kérdés részletesen így szólt: Bt. nyugdíjas kisadózó beltagja súlyosan megbetegedett, dolgozni nem tud tovább. A cég ügyvezetője egyetemista lánya semmilyen juttatásban nem részesül, és nem is tevékenykedik az ügyvezetésen kívül. A cégre nincs szükség, csak további terhet jelent a családnak. Több mint tíz éve könyvelek nekik, és emberileg is úgy gondolom segítek, amiben tudok. A megszüntetéshez kérnék tanácsot, milyen nyomtatványok és határidők állnak a rendelkezésemre, melyik a legköltséghatékonyabb eljárás?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha a cég vagyona fedezi a cég tartozásait, akkor a legegyszerűbb az, ha egyszerűsített végelszámolással szűntetik meg a céget. Erre 150 napjuk van, ez alatt kell befejezni a végelszámolást.

A 20T201T jelű változásbejelentő nyomtatványon kell az adóhatóságnak bejelenteni az egyszerűsített végelszámolás megkezdését.

Az ezt megelőző nappal, tehát a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal tevékenységet lezáró beszámolót kell készíteni, melyet nem szükséges közzétenni.

Szintén be kell adnia a 2071-es számú záró társaságiadó-bevallást 30 napon belül V1-es kóddal.

Iparűzésiadó-bevallást is be kell adniuk 30 napon belül, tevékenységet lezáró bevallásként.

Soron kívül be kell adnia a havi 08-as bevallást V1 kóddal és 65 áfabevallást is, ha áfafizetésre volt kötelezett a cég. A 08-as bevallást havonta kell beadniuk V2-es kóddal egészen addig amíg a végelszámolás tart.

A végelszámolási időszak egy külön üzleti év, melyről külön beszámolót kell készíteni. Ehhez meg kell határozni a végelszámolás zárónapját, ami minimum 40 nappal követheti a végelszámolás kezdő napját.

A végelszámolási záróbeszámoló mellett ismételten be kell adnia a 2071-es záró társaságiadó-bevallást V3 kóddal.

A 08-as havi záró bevallást szintén V3 kóddal kell beadni. Végül végelszámolást lezáró iparűzésiadó-bevallást is be kell nyújtaniuk. 

A fenti záróbevallásokat a végelszámolás utolsó napját követő 60 napon belül kell elküldeni, de legyen figyelemmel arra, hogy az egyszerűsített végelszámolás befejezésére 150 napja van, amibe beleértendő a fenti bevallások, beszámolók elkészítése és elküldése is.

Az egyszerűsített végelszámolás befejezéséhez elengedhetetlen a vagyonfelosztási javaslat és taggyűlési határozat elkészítése és hitelesen aláírt példányának feltöltése a Cégkapun. Ezt is 150 napon belül kell elvégeznie, majd a végelszámolás befejezését a 2T201T jelű nyomtatványon be kell jelenteni az adóhatóság felé.

A vagyonfelosztási javaslat és taggyűlési jegyzőkönyv esetén kizárólag sablon nyomtatványokat tölthető ki, melyeket megtalál a magyarorszag.hu (mo.hu) oldalon, a  "cégek működtetése" fülön belül kell azokat megkeresnie és kitöltenie.

Végül megszűnést követő 5 munkanapon belül jelezze a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarának is a cég megszűnését.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:
QUO VADIS

... fussunk neki újra? ... " tevékenységet lezáró mérleget közzétenni nem kell" , mert elkészíteni sem kell, már többen is megírták nem záró, hanem nyitó mérleg kell... a kérdezők azt hiszem ezen a fórumon,nem erre a színvonalra számítanak...

g.lajos

Sajnos nem sikerült kijavítani az összes hibát, de haladunk :)
"Záróbeszámolót nem kell közzétenni"
- nincs ilyen, a nyitóról viszont nem ír a válasz,
"Szintén be kell adnia a 2071-es számú záró társaságiadó-bevallást 30 napon belül V1-es kóddal."a 2071-et csak a legvégén kell stb. stb.
A kérdezőnek válaszolni csak szépen, ahogy nem az adózóna csinálja az égen

Szipszer Tamás

Tisztelt Hozzászólók!

Önöknek igazuk van, a szövegbe hiba csúszott a tevékenységet lezáró mérleget közzétenni nem kell, hisz eleve olyan időszakot zár a cég, amikor nem is volt a számviteli törvény hatálya alatt. A cikk alapvetően egy adózói kérdésre adott válaszból keletkezett, ahol a kérdező konkrétan a megszüntetés nyomtatványai és a határidők iránt érdeklődött, s a válaszban is ez kapott nagyobb hangsúlyt.

Katás Bt végelszámolással kapcsolatban számos cikk és válasz is született itt az Adózónán pl itt: https://adozona.hu/kata_kiva/Egyszerusitett_vegelszamolas_katas_bt_esete_OGTFG6

üdvözlettel
Szipszer Tamás

adózóna.hu

Kedves Olvasóink! Köszönjük észrevételeiket, a választ javítottuk.
Üdvözlettel az Adózóna csapata

QUO VADIS

Ágnessel kell egyetérteni...jól gondolja és jól is tudja ( de a könyvvizsgáló már nem kell, rövid ideig volt ilyen kötelezettség , de már megszűnt ez a kötelezettség) ... a "szakértő" csak a legfontosabbat nem vette figyelembe a cikk címét... KATÁS Bt megszüntetéséről van szó...

hómaró

Elképesztően slendrián "szakértőik" vannak. És ezért még pénzt szeretnének kapni?

g.lajos

aagnes van igaza a könyvvizsgáló kivételével:
2012. évi CXLVII. törvény
29. § Az Szt. rendelkezéseit nem alkalmazó közkereseti társaság, betéti társaság és egyéni cég felszámolása, végelszámolása esetén a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, továbbá a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény szerinti, a felszámolás, a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal készítendő záróleltárt és zárómérleget az Szt. 2/A. §-ának (4) bekezdése előírásának figyelembevételével készíti el azzal, hogy azt könyvvizsgálóval nem kell ellenőriztetni.

K.Gyuri

Tisztelt Szakértő!

Lehet hogy elkerülte a figyelmemet, de megszüntetés előtt nem kellene a KATÁ-ból visszalépni a Tao alá és úgy kezdeményezni a végelszámolást?

Üdvözlettel
Dr. Király György

aagnes

KATA-s Bt-ről van szó. A Kata-s cég a végelszámolás kezdő nappal megy vissza a számviteli tv hatálya alá.
"végelszámolás kezdő napját megelőző nappal tevékenységet lezáró beszámolót kell készíteni, melyet 30 napon belül közzé kell tenni a céginformációs szolgálat (OBR) honlapján" - ez nem így van. Nyitó beszámolót kell csináltatni a végelszámolás kezdő nappal, könyvvizsgálóval hitelesíttetni, de nem kell közzétenni. Jól gondolom?
Nem 2071-est kell beadni V1-el, hanem 20KATA bevallást.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close