hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogszabály-módosítás: erre készülhetnek a könyvelőket oktató cégek

  • Surányi Imréné
1

Az NGM közleménye szerint a tárca jogszabály-módosítás készít elő annak érdekében, hogy kizárja a könyvviteli szolgáltatás végzésére engedéllyel rendelkező személyek kötelező továbbképzéséből az offshore-hátterű cégeket. Aligha vitatható, hogy az adóelkerülés elleni küzdelem fontos nemzetgazdasági érdek. Mire készüljenek az érintettek?

A közlemény szerint kiemelt nemzetközi figyelmet kapott a nemzetközi adóelkerülés elleni küzdelem. Ebben a harcban kulcsfontosságú szerepe van a szakmai oktatásnak, így e tekintetben a Nemzetgazdasági Minisztérium nem lehet elnéző a könyvelők kötelező továbbképzését végző társaságokkal szemben. Az a szándék, hogy a jövőben csak olyan társaság vehessen részt a könyvelői gárda kötelező továbbképzésében, amely társaság jó példával jár a szakma előtt, azaz nem áll fenn annak a veszélye, hogy működése során az adóelkerülést választja.

Az előzetes elképzelések szerint a tárca a továbbképzési szolgáltatási tevékenység akkreditációjáért folyamodó cég számára a tulajdonosi hátteréről a közbeszerzési eljárásban már alkalmazott nyilatkozattételi kötelezettséget írna elő azzal, hogy az off-shore hátterű gazdasági társaságok akkreditációs kérelme azonnal elutasításra kerülhetne.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából vett fogalmi meghatározás szerint:

„Az offshore angol kifejezés szó szerinti jelentése: parton túli, parton kívüli. Azon vállalatok tartoznak ebbe a kategóriába, melyek a cégbejegyzés országában nem folytatnak tevékenységet. Sok ország, így köztük Magyarország is lehetőséget biztosít vállalatoknak, hogy kedvezményes adókban részesüljenek, ha ott nem végeznek tevékenységet. Az offshore műveleteket általában adóoptimalizálásra használják, de egyre nagyobb szerepet kap pénzügyi tevékenységek során, az ingatlan szektorban, valamint a nemzetközi kereskedelemben és az e-kereskedelemben is. Az adóparadicsom helyszíneken bejegyzett offshore vállalatok esetében társasági adó egyáltalán nincs, a vállalatoknak csak egy nagyon alacsony fix összegű adót kell fizetniük évente.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
pp528

Érdekesebb lenne a továbbképzésre kötelezettek számára, ha a tárca olyan jogszabálymódosítást készítene elő, amely megszűntetné a továbbképzésre idén előírt ÁFA-t. Ehhez nem kellene sok, csak jogszabályban kellene előírni a képzés kereteit.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs